Køllesværmer med 5 vinger

Zygaena lonicera L. with 5 wings

af P. Stadel Nielsen, Skovskellet 35 A, 2840 Holte


A specimen of Z. lonicera with an extra front wing was found among numerous other specimens of Z. lonicera and Z. filipendulae.

I Lepidoptera bind 7 nr. 7, side 223 berettede Bjarke Lindell om fundet af en klækket Zygaena filipendulae L. med både et ekstra forben og et ekstra følelhorn. Bjarke skrev også, at det er uhyre sjældent at finde sådanne misfostre, eller måske rettere at de kun meget sjældent opdages.
   Den 22. juli 2000 jeg var på et af mine talrige besøg på Høvblege på Møn. Jeg havde sammen med Bjarne Skule haft en offentlig natsværmertur på Ulvshale natten før, og jeg var derfor på Høvblege allerede tidligt på formiddagen. Selvom det var varmt og solskin på resten af Møn, drev en tung, men lun havgus ind over Klinteområdet. På grund af varmen og på trods af havgusen var der allerede livlig aktivitet af dagsommerfugle og køllesværmere, og blandt andet var der utallige Maniola jurtina L., samt en del Zygaena lonicera Sch. og Z. filipendulae på vingerne.
   På en knopurt sad, som så ofte, en seksplettet køllesværmer, men dette eksemplar sad lidt besynderligt med vingerne. Stor var min forbløffelse, da jeg ved nærmere eftersyn opdagede, at dyret have to normale forvinger og dertil en ekstra, halvt så stor men fuldt udviklet højre forvinge. Dyret er iøvrigt ganske normalt udviklet og har ikke andre ekstra ekstremiteter. Det blev naturligvis hjembragt til fotografering og indsættelse i samlingen.