Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Erik Steen Larsen 11/3-2018 Dagsommerfugle
Kære medlem,

På torsdagens møde i Lepidopterologisk Forening kom vi til at tale om hvor mange (eller få) dagsommerfugle der mon indsamles i Danmark efterhånden.

Den seneste undersøgelse er efterhånden 30 år gammel og viste en relativt begrænset indsamling. Det kunne være spændende at se, om tallet idag er forandret.

Derfor vil jeg bede dig sende mig en mail hvor du ganske kort skrive hvilke arter af dagsommerfugle (om nogen) og i hvilket antal du har indsamlet i kalenderåret 2017. Præimaginære stadier må også meget gerne oplyses.

Har du ikke indfanget danske dagsommerfulge i 2017 bedes du også gerne svare dette.

Denne mini-undersøgelse er selvfølgelig fuldkommen frivillig, men hvis det er muligt at få din besvarelse inden Entomologisk Årsmøde d. 17. marts, vil jeg være meget taknemmelig.

Undersøgelsen er blot til orientering, og ingen af deltagernes navne vil blive nævnt i en evt. formidling af resultatet.

Med venlig hilsen,

Erik Steen Larsen

larsen.gabrielsen(at)gmail.com
Skrevet d. 11/3-2018

Emil Bjerregrd 5/3-2018 LFM Natsommerfugle
Hej alle,Er der nogen derude der har nogle gode billeder af Chloantha hyperici, gerne fra Danmark? Billedet/billederne skal bruges til den kommende EFU-rapport over diverse insektarter der er omfattet af de frivillige indsamlingsbegrænsninger. I er mere end velkomne til at sende billeder på min e-mail, xanthomelas@live.dkMvh.
Emil
Skrevet d. 5/3-2018

Peder Skou 4/2-2018 Dagsommerfugle
GRATIS INSEKTKASSER

Jeg har 20 gamle kasser som jeg ikke mere får brug for. Målene er 42,8 x 27,5 x 5,9 cm. De har kittede låg og er ikke kønne, men de dur. Hvis nogen er interesserede i kasserne kan de fås uden betaling. Jeg kan medbringe dem til Entomologisk Årsmøde. Yderligere ca. 30 lignende kasser bliver tomme senere. Er du interesseret, så skriv til mig på info@apollobooks.dk, så sender jeg et par fotos af nogle af kasserne.

Med venlig hilsen

Peder Skou


Skrevet d. 4/2-2018

Per Stadel Nielsen 11/1-2018 Meddelelse
Hej alle,

Så kan programmet for det kommende Entomologisk Årsmøde 2018 læses på vores hjemmeside, og der er en tilmeldingsformular, som du kan tilmelde dig med.

Mødet holdes i Avedøre i den sydlige del af København, tæt på motorvej og med gode parkeringsmuligheder uden problemer.

http://www.lepidoptera.dk/arsmoede


Hilsen

Bestyrelsen
Skrevet d. 11/1-2018

Peder Skou 11/1-2018 Dagsommerfugle
Hej Alle og godt nytår.

Jeg har netop modtaget nedenstående. Sommerfuglene er +200 millioner år gamle!!! Læs selv.

Mvh

pederDear Lepidopterists,

here our new paper published yesterday (maybe interesting also for you):

http://www.sciencemag.org/news/2018/01/earliest-evidence-butterflies-poses-intriguing-mysteryhttp://www.bbc.com/news/science_and_environmenthttps://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2018/01/10/exquisite-fossils-show-butterflies-appeared-before-there-were-flowers-to-pollinate/?utm_term=.18839c752fb0http://www.newsweek.com/ancient-wing-scale-fossils-re-write-evolutionary-history-moths-and-butterflies-777353and
here link to the original paper:

http://advances.sciencemag.org/content/4/1/e1701568Regards

Hossein

................................................................................

Dr.
Hossein Rajaei

Researcher and Curator of Lepidoptera, Department Entomology

State Museum of Natural History Stuttgart

Rosenstein 1, 70191 Stuttgart, Germany

P +49 (0) 711 89 36 - 223

F +49 (0) 711 89 36 - 100

hossein.rajaei@smns-bw.de

www.naturkundemuseum-bw.de


Skrevet d. 11/1-2018

Martin Bjerg 5/11-2017 NEZ Dagsommerfugle
Selvfølgelig er den generelle overgræsning som følge af "naturpleje" kun en del af problemet med dagsommerfuglenes forsvinden, men det er så tydeligt, da områderne bliver ødelagt nærmest fra dag til dag. Jeg har her lokalt prøvet at snakke med kommunen, men det ikke så let at få ændret noget, før det er for sent, og det handler om alt fra tradition, manglende kompetencer i forhold til insekter hos kommunens folk, opnåelse af EU-tilskud og meget andet. Var fx ude på Spodsbjerg, som tidligere var en fin sommerfuglelokalitet, her forleden. 15 køer på 8 hektar, og sådan har det set ud i snart mange år. Ikke meget grønt over 5 cm. Og 15 køer er vel sådan cirka 12 for meget, mindst, hvis der skal plejes for dagsommerfugle. Har skrevet, men det er jo allerede for sent, da arealet i dag vel ikke holder meget andet end en phlaeas måske. Og mon ikke vi skulle bede om at få flyttet vores diskussion over i Forum :-)
Skrevet d. 5/11-2017

Thomas Mller 2/11-2017 NWZ Dagsommerfugle
Den beskrivelse, jeg havde modtaget om plejen/oppløjningen af Okkergul Pletvinges - Cinxias - levested ved Nykøbing Vesterlyng, viste sig ved selvsyn at være noget overdrevet. Heldigvis. Der er stadig store dele af arealet, der er nogenlunde urørt, så det kan godt være, at populationen på stedet overlever behandlingen. Bortset fra det mener jeg, at der ikke er basis for den helt store optimisme omkring perspektivet for denne og andre arters fortsatte eksistens i Odsherred-området. Områderne med den oprindelige lave og åbne urteflora, som denne og andre arter er afhængige af, bliver færre og færre. De, der ikke går tabt som følge af bebyggelse og andre indgreb, er i vidt omfang under forandring mod græs og buskads. Og plejen, der iværksættes nogle steder, er ofte for hårdhændet eller uhensigtsmæssig i forhold til sommerfuglene og deres ungdomsstadier. Det er som pest og kolera. I modsætning til planterne kan sommerfugles ungdomsstadier udryddes med et enkelt års uhensigtsmæssig pleje. Hvis det først er sket, og en sjælden arts sidste skanse i et område derved er gået tabt, er det for sent at snakke med dyreholderen om græsningstrykket bagefter.

Rørvighalvøen er et fuldstændigt forandret område i forhold til, hvordan det så ud for blot 30-40 år siden. Nogle arter, som var talrige eller i hvert fald stadig havde populationer så sent som i ADD-årene i 1990'erne ses i dag kun få steder eller er helt forsvundet. F.eks. Idas, Agestis, Amandus, Malvae og Virgaureae. Den eneste større positive udvikling, jeg kan få øje på, er udviklingen omkring Elleslettegård, hvis jorder er udlagt til naturområder med en pleje, der øjensynligt alene dikteres af ønsket om at skabe de bedst mulige forhold for planter og insekter. Og at man fra kommunens side er holdt op med at foretage slåning af visse naturarealer, sådan som man ellers var begyndt på det i de senere år. Derudover synes jeg, at det generelt ikke ser ret godt ud, må jeg desværre sige.
Skrevet d. 2/11-2017

Kenneth Jensen 1/11-2017 NEJ Dagsommerfugle
Overgræsning er et kæmpe problem i dansk naturforvaltning, men inden man anser alle nanturplejere for at være ignoranter i den henseende, så synes jeg også man skal sætte sig ind i hvilke rammer de arbejder under. Det er jo sjældent NST eller kommunen selv der har dyrene, så afgræsningen foregår som en forhandling med en dyreholder. Her kommer der noget tilskud ind over med en masse regler der ikke tilgodeser et lavt græsningstryk. Ydermere så vil en dyreholder meget meget ofte jo gerne have sine dyr til at vokse, og det sker med det friske græs - ergo der skal græsses i bund. Endelig så er der år hvor græsset virkelig gror meget som i år, som kan tåle et dyretryk, og så er der tørre somre, hvor det kan tale et andet dyretryk. Den fleksibilitet med at tage dyr fra og på er ikke let at forhandle hjem - hvor skal han så have dyr han tager af fx. I det hele taget er hele det spil med at finde gode dyreholdere der vil god insektvenlig naturpleje med de støtte regler der gælder på grænsen til en gotisk knude. Jeg oplever faktisk større og og større forståelse hos naturplejerne, men der er som sagt mange faktorer der arbejder imod. Ikke en klagesang fra min side af, men blot en uddybning af emnet overgræsning. Og ser man ikke hensigtsmæssig naturpleje derude, så kan jeg da opfordre til at kontakte relevante myndighed for at høre deres forklaring og få en god dialog om det kan gøres anderledes. Man lad være med at kalde dem "amatører" til en start...


Skrevet d. 1/11-2017

Thomas Mller 25/10-2017 NWZ Dagsommerfugle
Okkergul Pletvinge - melitaea cinxia er en lille solstrålehistorie midt i al elendigheden. (I øvrigt stor respekt for dit og Magnus' store arbejde med at eftersøge de sjældnere arter de senere år, Emil!) Det er fantastisk at se, at cinxia har haft et par store hyppighedsår i 2016 og 2017. Og at den efter alt at dømme har været i stand til at (gen-) erobre gamle eller nye levesteder. Nu har jeg ikke selv været så meget i felten de senere år, men jeg kan sige med stor sikkerhed, at cinxia var så godt som forsvundet fra hele Rørvig-halvøen fra ca. midten af 1990'erne og i mange år frem. Det eneste tilbageværende levested var mig og andre bekendt det omtalte areal ved Nykøbing Vesterlyng, som man nu har oppløjet. Det er muligt, at der har været andre gode bestande længere ude ad Odden også i disse år. Men ellers er det sandsynligt, at det omtalte areal har været et af artens sidste strongholds, som den så har formået at brede sig tilbage fra. Dette skal ses i sammenhæng med, at cinxia i 1960'erne var en af Rørvig-områdets hyppigste sommerfugle overhovedet, og at man så den i stort antal næsten alle vegne, hvor der var åbne arealer. Og dens sorte larver så man også alle vegne senere på året. Den forsvandt så i takt med at de åbne arealer blev bebygget eller groede til i krat og skov. Det kunne være interessant at vide, hvad der er årsag til dens tilbagekomst, og om det er en midlertidig opblomstring eller en mere holdbar ditto.
Skrevet d. 25/10-2017

Emil Bjerregrd 23/10-2017 Dagsommerfugle
...og ellers helt enig i ált for meget mislykket naturpleje. Thomas historie er et tydeligt bevis på dårlig kommunikation. Et af de største problemer jeg generelt irriteres over, i forhold til naturplejen herovre, er det ofte for høje græsningstryk. Det kan dog altid være en god idé og sørge for at tage kontakt til de ansvarlige, og være lidt insisterende. Senest, er det for undertegnede og andre entomologer, endelig lykkedes (efter flere år) at få en god aftale i hus, i forbindelse med Engperlemorsommerfugl i Stenholts Indelukke.
Skrevet d. 23/10-2017

Emil Bjerregrd 23/10-2017 Dagsommerfugle
Aaaaaargh! Nu bliver folk altså simpelthen nødt til at tjekke op på diverse fund (i dette tilfælde af Okkergul Pletvinge i Nykøbing-Rørvig området), inden de udtaler sig! Cinxia har mange bestande i området, og jeg har også selv fundet den på nye lokaliteter de senere år.

I foråret claimede en observatør at have genfundet Pyrgus malvae på Disbjerg, i forbindelse med hans i øvrigt helt korrekte nyfund af Pyrgus armoricanus på lokaliteten. Det havde dog været rart hvis vedkommende havde tjekket op på at Pyrgus malvae allerede var genfundet på lokaliteten tidligere på året af andre. Kald mig bare tøsefornærmet :)
Skrevet d. 23/10-2017

Thomas Mller 23/10-2017 NWZ Dagsommerfugle
Jeg bliver efterhånden ikke længere overrasket - blot tiltagende opgivende overfor den uforstand, jeg møder i 'naturplejen'. Senest har jeg fra lokal kilde modtaget orientering om, at man på Okkergul Pletvinges sidste tilbageværende levested i Nykøbing-Rørvig-området har foretaget bekæmpelse af Rynkerose m.m. ved dels at afbrænde og dels at oppløje hele lokaliteten. Den var i forvejen ikke længere talrig, men den var der. Nu er den med garanti væk også der. Man kan så på basis af dens gode år på Sjællands Odde sidste sommer håbe, at den kan brede sig tilbage. Men jeg kan gudhjælpemig ikke forstå, at der sidder biologer og beslutter den slags. Hvornår begynder man at tage insekter alvorligt og tage hensyn til dem i naturplejeprojekter? Og hvordan kan det være, at der ikke er en database med alle de lokaliteter, der huser sjældne eller truede arter, som administratorer skal gå ind i forud for planlægning af sådanne plejeprojekter? Jeg græmmes..

Ps.: Glyphosat havde kunnet klare Rynkerosen effektivt og skånsomt. Men uha nej, det må vi ikke!
Skrevet d. 23/10-2017

Emil Bjerregrd 22/10-2017 Dagsommerfugle
Hej Svend,Tak for dit svar og selvfølgelig respekterer jeg det. Jeg ville blot lige høre dig, da det er min pligt, eftersom jeg er kontaktperson i EFU for Svalehale.Mvh. Emil
Skrevet d. 22/10-2017

Svend Kaaber 22/10-2017 SJ Dagsommerfugle
Kære Emil.

Der er gammelt latinsk ordsprog, der på dank sig, at ' den lever vel, som lever skjult'. Det gælder åbenbart også mht Svalehalen. Jeg kan henvise til Lars Andersens website 'danske natur, hvor begivenhederne med svalehale-larverne ved Gentofte sø foregik i fjor til stor forargelse hos ham. Dem ønsker jeg ikke skal gentage sig i det jyske, hvor jeg bor, hvorfor jeg ikke kan kommentere oplysningerne derfra nærmere her. Min kilde har jeg ubetinget tillid til, da jeg har kendt ham i mange år og været med på flere fælles ekskursioner, dengang jeg var ved godt helbred. Jeg håber, at du vil respektere dette svar.

Venligst Svend Kaaber
Skrevet d. 22/10-2017

Emil Bjerregrd 21/10-2017 Dagsommerfugle
Svend, du skriver to ting jeg ikke forstår:"Der er dog stadig sommerfugle tilbage i Danmark, men et stort spørgsmål er fortsat om de danske øer er blevet for naturfattige til, at vi kan få Svalehalen tilbage som ynglende der. Eksemplet fra Gentofte sø i 2016 synes desværre at afkræfte dette ønske på grund af de mange 'kiggere', der ødelagde artens ynglechancer der i fjor."

Hvordan har "kiggere" ødelagt artens ynglechancer? Jeg vælger at tage chancen, og gætter på du ikke har været på stedet, så hvordan vil du begrunde denne påstand?

"Til gengæld har arten i disse år fred for samlerne i Sydjylland og trives tilsyneladende godt flere steder der."

Hentyder du til at Svalehale yngler flere steder i den sydlige del af Jylland? Er det bestande du selv har fundet, eller er det noget man ikke må høre om?...

Mvh. Emil
Skrevet d. 21/10-2017

Svend Kaaber 21/10-2017 SJ Dagsommerfugle
Aarhus V, 21-102017.

I forlængelse af Steens indlæg om insektnedgangen i de vesttyske nationalparker kan jeg oplyse, at jeg læst rapporten selv, som en god botanikerven har downloadet il mig. Analyse metoden har været meget enkel, nemlig Malaise-telte, som primært bruges af flueforskere, og som er nævnt i den fine ''fluefælden'', som mange sikkert har læst. Den kraftige nedgang i den tyske rapport skyldes ,

at de undersøgte områder alle er omgivet af konventionelt drevet landbrugsjord, hvor pesticidniveauet har udryddet alle skadedyr, som derved ikke længere kan trække ind over de fredede arealer. I min egen bog om Nationalpark Mols bjerge fra 2012, som næppe mange har læst, har jeg på det kvalitative plan ikke kunnet registrere en tilsvarende bestandsnedgang, nok fordi de undersøgte arealer er så store og sammenhængende og har været holdt fri af den moderne landbrugsdrift siden 1965.For de få samlere på øerne har rapporten stor relevans og kan forklare, hvorfor man i Lep. For. stort set kun rapporterer fra Melby overdrev. Der er dog stadig sommerfugle tilbage i Danmark, men et stort spørgsmål er fortsat om de danske øer er blevet for naturfattige til, at vi kan få Svalehalen tilbage som ynglende der. Eksemplet fra Gentofte sø i 2016 synes desværre at afkræfte dette ønske på grund af de mange 'kiggere', der ødelagde artens ynglechancer der i fjor. Til gengæld har arten i disse år fred for samlerne i Sydjylland og trives tilsyneladende godt flere steder der. Venlig hilsen fra Svend Kaaber
Skrevet d. 21/10-2017

Steen Bork Christensen 21/10-2017 Dagsommerfugle
Uhyggelig læsning i dagens Information: Insektdød i Tyskland varsler et ´økologisk Armageddon´.

Tre fjerdedele af de flyvende insekter i Tysklands naturområder er forsvundet over de sidste 25 år. Det kan få alvorlige konsekvenser for alt liv på jorden, advarer forskere.

I artiklen står der bl.a.: "Forskningsprojektet, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet Plos One, bygger på arbejde udført af adskillige amatørentomologer over hele Tyskland, som begyndte at anvende standardiserede indsamlingsmetoder i 1989. Særlige telte blev brugt til at fange flere end 1.500 eksemplarer af alle former for flyvende insekter i 63 forskellige naturreservater. Da den samlede vægt af insekterne i hver prøve blev målt, viste den et forbløffende stort fald. Det årlige gennemsnit faldt med 76 procent over den 27 år lange periode, men faldet var endnu større - 82 procent - om sommeren, hvor antallet af insekter når deres højeste."
Skrevet d. 21/10-2017

Carsten Hviid 15/10-2017 WJ Dagsommerfugle
Skallingen/Ho

15-16/10-2017

En Chrysodeixis chalcites

En Spodoptera cilium. Ny dansker.


Skrevet d. 17/10-2017

Klaus Hermansen 13/10-2017 Dagsommerfugle
En eftermiddagspause fra arbejde gav følgende i Krageskoven ved Køge:

1 io, 4 c-album, 2 atalanta og 1 rapae flyvende rundt i blomstrende mark. Langs skovvejen i den sydlige del af skoven fløj en rhamni-hun rundt.


Skrevet d. 13/10-2017

Peder Skou 10/10-2017 F Meddelelse
Hej Jan.

Jeg har modtaget lup-brillen, men har ikke lige nu noget at præparere. Jeg kører dog inden længe syd på efter målere, så måske jeg undervejs kan få nogle erfaringer med luppen og jeg skal se om jeg kan huske at skrive noget om erfaringerne når jeg er retur i November. Jeg har i mange år haft en brillelup til at sætte på de læsebriller som jeg bruger når jeg præparerer mine målere. Sådan en koster i dag +500 kr. hos en optikker. Derfor tænkte jeg at flere forstørrelser for langt mindre var interessant. Med forsendelse kom det til at koste en anelse over 200 kr. I min tidligere omtale af luppen skrev jeg at den havde indbygget LEP-lys (hvad hjertet er fuldt af osv.)men så godt er det trods alt ikke for det er almindeligt LED-lys. :-)
Skrevet d. 10/10-2017

Jan F. Rasmussen 9/10-2017 Meddelelse
Hej Peder: Kunne du ikke lave en lille anmeldelse, når du har prøvet din lup-brille?
Skrevet d. 9/10-2017

Martin Bjerg 8/10-2017 NEZ Dagsommerfugle
En lille rundtur på Halsnæs gav phlaeas, atalanta og megera samt lidt innotata-larver ved Sølager, atalanta, phlaeas og betulae ved Hundested, samt 15 antiqua-, 9 innotata-, 4 contigua- og et dusin måske w-latinumlarver på Melby.
Skrevet d. 8/10-2017

Peder Skou 5/10-2017 F Meddelelse
Med den gennemsnitsalder, som danske sommerfugleinteresserede efterhånden har, var der måske nogen der kunne have brug for en brillelup når der skal præpareres dag- og natdyr. Frimærkehandlen NORDFRIM har en brillelup med LEP lys og tre forskellige forstørrelser til 170 kr. Se her: http://www.nordfrim.dk/lup-brille-med-led-lysJeg
har bestilt en.Mange hilsner

Peder SKou


Skrevet d. 5/10-2017

admin 2/10-2017 Natsommerfugle
Hej alle,

Jeg er biologistuderende fra Aarhus Universitet og jeg skriver her for at bede om hjælp til indsamling af voksne individer af Operophtera brumata i efteråret fra en række lokaliteter i hele Danmark.

Dyrene skal bruges i et forskningsprojekt, som jeg og min vejleder Toke Thomas Høye er en del af. DNA fra prøverne skal kortlægge slægtskabet mellem europæiske bestande og immigrationshistorien for de amerikanske bestande. Der er allerede analyseret individer fra nogle af vore nabolande, og det giver et billede af, at Danmark er et knudepunkt. Derfor kunne det været meget interessant at se på genetikken i danske bestande.

Så jeg vil høre om i vil hjælpe mig med at sende et forespørgsel ud til medlemmerne i Aarhus Entomologklub og Lepidopterologisk Forening, om der måske er nogen, der kunne være interesserede i at hjælpe.

Fra hver lokalitetet er der brug for ca. 10 vokse individer af Operophtera brumata. De skal i en beholder med lokalitet og dato på og helst aflives direkte i fryseren. Så kan jeg kan hente dem, når sæsonen er slut.

Hvis der er nogen, der kunne være interesserede i at hjælpe med indsamlingen, så vil jeg gerne have en mail fra jer til sofie-ak@hotmail.com så vi kan koordinere stederne. Jeg samler selv ind i Aarhus. Hvis det kan lade sig gøre, kunne det være fint med dyr fra yderligere 6-7 lokaliteter fordelt på Nord-, Vest-, og Sønderjylland, Fyn, Sjælland, Lolland Falster og gerne Bornholm.

Mvh. Sofie Kjeldgaard
Skrevet d. 2/10-2017

Magnus Vest Hebsgaard 0/0-0000 NEZ Natsommerfugle
20 larver af Hyphoraia aulica fundet langs stierne på det centrale Melby Overdrev i går. Ikke det højeste antal jeg har fundet derude, men i betragtning af at jeg siden 2014 blot har fundet 1 død larve på 10 eftersøgninger er det nu helt godt. Kiggede også en del efter dumi i det fine vejr, men såfremt den overhovedet stadig er der, er det nok lidt tidligt på flyvetiden. Den får et skud i oktober, hvor jeg håber at få foretaget de første seriøse eftersøgninger fra min side siden 2012, hvor jeg d. 12/10 i 16 grader sol så mindst 1 han i vild flugt over lyngen.
Skrevet d. 1/10-2017

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste