Sommerfuglerapporter fra Danmark

Gå til foreningen startside Gamle rapporter Udenlandske rapporter
Vigtigt: Information om gældende frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Christian Videnkjær 1/9-2021 NEZ Natsommerfugle
Ja, Emil skriver til sidst: noget mere spændende på snorene". Efter mine 5 meldte sørgekåber i går, var det jo oplagt at fortsætte med at tjekke snorene i haven. Det skulle vise sig at være en god idé. Lidt efter kl. 23.00 blev det tid til en rundtur og til min store overraskelse sad der et blåt ordensbånd (Catocala fraxini) og sugede løs. Første gang jeg har set den i naturen, hvilket kan få selv en dagsommerfuglemand til at spærre øjnene op. Jeg listede tættere på, men til min store ærgrelse fløj dyret afsted, og jeg kunne fortvivlet følge den med pandelampen ind over hækken til naboen. Eder og forbandelser - jeg havde ikke engang fået taget et billede.

Da jeg havde sundet mig lidt indenfor, tog jeg en tur rundt en halv time senere. Fedt, der sad den på en af de andre snore, og billeder blev taget med mobilen. Ville derefter hente mit kamera, så jeg kunne få taget nogle ordentlige billeder. Var væk i to minutter, men kræet var desværre stukket af, da jeg kom ud igen. Trods to timers traven rundt i haven kom den ikke igen, men man kan jo aldrig vide, om den kommer på besøg igen i aften.
Skrevet d. 1/9-2021

Erik Andersen 13/8-2021 NEZ Natsommerfugle
Kristian Knudsen skriver om klækning af G. rufifasciata fra digitalis længere nede.

Jeg kan fortælle at også jeg efter klækning af pulchellata har klækket 2 rufifasciata.

Det undrer mig i øvrigt at jeg fortsat har en del uklækkede pupper fra digitalis. Gad vide om de overvintrer.
Skrevet d. 13/8-2021

Peder Skou 30/7-2021 F Natsommerfugle
Hej Kristian.

Jeg har ikke klækket pulchellata og har derfor ingen personlige erfaringer med hvad der ellers kan dukke op af andre arter. Men rufifasciata kan leve på alt muligt, tænker jeg. Baden-Württemberg faunaen kalder den "udpræget polyfag" og blandt de bekræftede foderplanter bogen nævner er faktisk Digitalis purpurea.

Fortsat god sommer til dig og andre.

Peder
Skrevet d. 30/7-2021

Kristian Knudsen 30/7-2021 EJ Natsommerfugle
Jeg hentede larver på digitalis ved Ry den 7. juli 2021. Lukkede ikke alle digitalis-blomster op for at se, om der var larver, men afklippede ca. 20 toppe, hvor der var tydelige tegn på larver i enkelte blomster.

I perioden 17.-21. juli klækkede 5 stk. E. pulchellata, hvilket var forventeligt. Larverne blev fortsat holdt indendørs og let vandsprøjtet hver dag.

Den 29. juli klækkede der 3 stk., men til min overraskelse var det ikke E. pulchellata, men derimod 3 stk. G. rufifasciata!

Har andre prøvet noget lignende ved klækning af E. pulchellata fra digitalis?
Skrevet d. 30/7-2021

Larve af blodplet 29/7-2021 Natsommerfugle
Flere larver set i køkkenhave og Mark på brandbæger ved Grønnestrand, 9690 Fjerritslev .
Skrevet d. 29/7-2021

Carsten Hviid 28/7-2021 NEJ Natsommerfugle
Jeg tændte en lampe i haven i Virum. Det vælter ind med Cryphia algae. 30 + på 3 dage. Den må have en stort flyveår eller også er der en rede i nærheden.
Skrevet d. 28/7-2021

Bjarne Skule 18/7-2021 LFM Natsommerfugle
Bøtø g sommerfuglene.

I forlængelse af min notits fra i går kan jeg fortælle, at seneste nat nærmest var tilbage til normalen. Intet tegn på masseoptræden, men dog lidt flere Noctua-individder end før i forgårs.

I dag bemærkede jeg dog mange Pieris brassicae i Bøtøskoven sammen med en enkelt cardui.

Mest bemærkelsesværdigt var dog en Argynnis paphia - flot og frisk inde i skoven. Den er gennem tiden af og til noteret fra diget. Mon dagens eksemplar er en tilflyver.Sommerkuldeg af Lycaena tityrus er netop begyndt at flyve. To flotte hanner i dag. Derimod er H morpheus ved at være affløjet, men der er pænt mange i Bøtøskoven - også mere rundt i skoven end sædvanligt.
Skrevet d. 18/7-2021

Bjarne Skule 17/7-2021 LFM Natsommerfugle
Store mængder natsommerfugle på lys - træk måske? Det handler om natten mellem 16. og 17 juli ved Bøtø på Sydfalster.

Efter en periode med høje nattemperaturer og relativt pænt med dyr på lamperne, skete det i sidste nat, at antallet steg til nærmest “groteske” mængder - i havefælden ved sommerhuset var der mellem 2000 og 3000 individder - forestil jer min overraskelse, da fælden blev åbnet til morgen.

Og da langt de fleste dyr var smutugler, ligeligt fordelt mellem N. pronuba og N. fimbriata, var mylderet vildt i den levendefangende fælde. Der var også omkring 100 interjecta og 100 Janthina og et mindre antal janthe.

Derudover kun få individder af de øvrige arter, som var svære at få overblik over i vrimlen. Altså var individantallet af sæsonens andre arter ganske som de foregående mange nætter.En lampe ved Bøtø Strand gav flere dyr end på noget tidspunkt de sidste 10 år, (også her et gæt på 95% store Noctua’er), mens en lampe længere inde i land gav færre dyr end i haven, der ligger midt mellem de to andre lamper, men dog også utroligt mange dyr (langt flest Noctua).Da antallet af pronuba og fimbriata indtil nu har været relativt lavt, er jeg derfor nysgerrig efter om andre har oplevet tilsvarende masserforekomst af smutugler (eller andre arter) i denne tid. Jeg spekulerer på om der kan have været træk i den østlige vind sidste nat.

Der var ikke de foregående mange nætter mere end vel 100 dyr i fælden pr. nat.


Skrevet d. 17/7-2021

Siggaard 12/7-2021 Natsommerfugle
Larver af blodplet set ved Truust, nær Gudenåen. 12/7-21
Skrevet d. 13/7-2021

Bjarne Ditlevsen 8/7-2021 Natsommerfugle
Larver af "blodplet" set d 8/7 2021 i Tornby , 9850
Skrevet d. 8/7-2021

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste