Sommerfuglerapporter fra Danmark

Gå til foreningen startside Gamle rapporter Udenlandske rapporter
Vigtigt: Information om gældende frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Per Stadel 24/9-2023 NEZ Meddelelse

Melby overdrev - Hjælp naturen - Træk et træ, så lyngheden bevares


D. 24. september 2023 10:00, 3360 Liseleje, Tangvej 2
Indkørsel fra Tangvej 2, 3360 Liseleje. Herfra følges flagene til ”Campen”

Tilmelding ikke nødvendig.

Melby Overdrev er kanoniseret som et af de 15 bedste naturområder i Danmark. Det skyldes også den systematiske indsats af alle de mange frivillige, som har været med til at pleje lyngheden i flere årtier. Naturen skal plejes ellers bliver Melby overdrev forvandlet til skov.
Tag familien med på tur og hjælp os med at fjerne fyr og birketræer, så lyngen og den åbne hede bevares.
Skovfogeden fortæller om de træer, der skal trækkes op for at hindre, at de skygger for lyngen, så den ikke går ud og i hvilket område vi kan fjerne de små træer.

Der er værktøj, men HUSK arbejdshandskerne!!
Dagens arbejde afsluttes med gratis frokost ca. kl.13.

Arrangementet er et samarbejde mellem Naturstyrelsen Nordsjælland og DN.
Se mere her https://www.dn.dk/arrangementer/42563-melby-overdrev-hjaelp-naturen-traek-et-trae-sa-lyngheden-bevares/
Skrevet d. 1/9-2023

Emil Bjerregård 23/8-2023 NEZ Dagsommerfugle
En aftentur i Lyngby Åmose med pandelampen gav enkelte P. nexa + div. almindeligheder. Med på turen var Thomas Larsen samt min kæreste Anna.
Skrevet d. 24/8-2023

Mathias Blicher Bjerregård 21/8-2023 NEZ Natsommerfugle
Det er blevet den tid på året, hvor der skal meldes en sommerfugl.Her til morgen, 21. august, fandt jeg det smukkeste eksemplar af Xestia c-nigrum, der havde forvildet sig ind i mit køkken, givetvis tiltrukket af lys aftenen forinden.Lige så pludseligt jeg fandt den, lige så pludseligt forsvandt den sporløst. Måske vil jeg lede efter den i aften.Det er et vidunderligt dyr.
Skrevet d. 21/8-2023

Jakob Arnholtz 3/8-2023 NWZ Dagsommerfugle
På stranden på sydsiden af Ordrup næs er der i år fundet et par p. armoricanus og d.3. august var jeg da også ude for at finde dyret, men uden held. Jeg fortsatte på den modsatte side af næsset på en fåregræsset fold der kaldes “plateauet” og fandt en stor og livskraftig population af arten. Det er da dejlig nyt i en ellers mørk tid med dalende biodive


Skrevet d. 11/8-2023

Jens Tonboe 8/5-2023 Dagsommerfugle
En lidt slidt camilla-hun benyttede den regnfri lørdag eftermiddag til hvad der formodentlig blev årets sidste flyvetur ved Kagerup Station. Det var første gang jeg mødte den i Grib Skov.
Skrevet d. 8/8-2023

Marina Holm 3/8-2023 Dagsommerfugle
I dag har vi haft besøg af en stor flot sørgekåbe i vores udestue her i Rønnevang kolonihaveforening i Hillerød
Skrevet d. 3/8-2023

Carsten Schou 29/7-2023 NEZ Dagsommerfugle
Howdy Folks! Vi havde fornøjelsen af en smuk sørgekåbe i en sommerhushave i Tibirke Bakker igår, d. 28. juli. Meget medgørligt eksemplar, som deltog i frokosten.
Skrevet d. 29/7-2023

John Faldborg 27/7-2023 Meddelelse
.Jeg er også en ydmyg og meget forsigtig mand mht angivelser re dagsommerfugle.....

Godt du er ok, :-)
Skrevet d. 27/7-2023

Emil Bjerregård 27/7-2023 LFM Meddelelse
Hej John,

Der er i bund og grund to måder man kan estimere en populationsstørrelse på. Den ubetinget bedste måde er at besøge en given lokalitet every day i flyvetiden, gå det igennem fra morgen til aften og mærke dyrene med numre.

Den næstbedste måde er at benytte en matematisk model. Lige præcis arion er enormt velstuderet hvad det angår, og som jeg svagt husker det (indrømmet, det er mange år siden jeg har nærlæst litteraturen) regnede man på at det var omkring +-20 % af hele populationen der var på vingerne på peak-day. Hvis man ikke har resurserne til at besøge en lokalitet 45 dage i træk, men kun har mulighed for måske at lave 10-12 optællinger over 45 dage, kan man jo smide resultaterne ind i en matematisk model, og man kan faktisk få nogle rimelige resultater inden for et 95 % konfidensinterval.

Jeg kender ikke mere til sagen om arion i 2005, men jeg ved Per Stadel er en forsigtig og ydmyg mand hvad angår data, og er meget påpasselig med at udtale sig skråsikkert. Min pointe er i bund og grund bare at jeg synes 4-500 i populationsstørrelse lyder sandsynligt. Om det så er decideret optalt (den bedste metode) eller estimeret ud fra en matematisk model (næstbedste metode), må jeg være dig svar skyldig på.

Jeg prøver at undgå brande, jeg har heldigvis ikke været med middelhavet siden d. 25. juni hvor jeg lukkede Samos af, lige nu hedder projektet Rumænien, for at få lukket B. pales carpathomeridionalis, E. epiphron transsylvanica, E. medusa psodea, E. pronoe regalis, E. sudetica radnaensis, E. manto trajanus, E. melas melas, C. myrmidone og C. chrysotheme.
Skrevet d. 27/7-2023

John Faldborg 27/7-2023 Meddelelse
.Det er nogle méget, meget grove skøn, Emil - synes jeg, :-) Det du siger, minder mig lidt om dengang Spejlbredpande blev meldt første gang fra Bøtø-skoven; man meldte ud om 'i hundredevis'....fordi man 'gættede' mht arealets størrelse/gode suitable områder dernedad mod Gedesby eller hvad ved jeg? Det endte jo dog hurtigt med, at de faktisk stortset kun findes oppe nordpå i Mølledybet.

Mht Sortplettet Blåfugl ved Høvblege var der da sikkert flere i 2005, end i 2009-10 hvor det vist vár at jég første lærte dem at kende. Men jeg spørger jo egentligt også bare om hvór det er dokumenteret, at der er registreret 400-500 helt faktuelt og dermed spørger jeg også - mellem linjerne - om det 'blot er gætværk'....??Men iøvrigt dejligt, at høre at du er i live og håber du holder dig væk fra stunts ind i nogle områder med wild-fires, ;-)))
Skrevet d. 27/7-2023

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste