Sommerfuglerapporter fra Danmark

Gå til foreningen startside Gamle rapporter Udenlandske rapporter
Vigtigt: Information om gældende frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Kasper Nyberg 21/3-2021 B Natsommerfugle
Jeg har i dag været i Paradisbakkerne for at fortsætte min søgen efter s. melanocephela der ikke har været fundet i dette område i flere år. I dag lykkedes det endelig, jeg fandt 3 larver og flere gamle flyvehuller i et lille krat hvor der var ryddet en pyntegrønts plantage. godt at vide at arten stadig er tilstede i Paradisbakkerne. fotos mv. findes på min side på Facebook https://www.facebook.com/Themacroverse
Skrevet d. 21/3-2021

Bjarne Skule 22/1-2021 Natsommerfugle
Gode kolleger udi natsommerfugleI november 2020 bad jeg om, at de tre oktober-målere Epirrita hhv. dilutata, autumnata og christyi blev indsamlet og bestemt med henblik på at se, om der kunne komme mange flere prikker på udbredelseskortene.

Nu har jeg gennemgået indkomne records. Der var 109 - og de gav 7 nye prikker.Se på foreningens hjemmesides forside, hvor der ligger et link til resultaterne i et PDF-dokument.

Tak for indsatsen til alle, der har leveret data.Bjarne
Skrevet d. 22/1-2021

Bjarne Skule 4/11-2020 Natsommerfugle
Vedr. ”de grå efterårsmålere”!Kære alle,Så er det nu! Dyrene flyver netop nu!Uanset præferencer for dag- eller natdyr, er der givetvis nogle "grå efterårsmålere" på stuevinduet, ved køkkendørslampen eller i lysfælden i haven.Vi har 3 arter Epirrita målere (vi gamle vil måske kalde dem Oporinia!) - men de er svære at kende fra hinanden.Det vil være flot, om vi kan udvide kendskabet til arternes udbredelse. Og det kan måske være en god idé også at se samlingen efter og indskrive gamle fund i Bugbase.Derfor har jeg lavet et ark med den nuværende kendte udbredelse af arterne samt de sikre kendetegn. Det gælder mht bugplader og valver hannerne - mens vingekendetegnene især gælder de mere kontrastrige hunner.

Jeg tænker, at det er vigtigt at meldinger til Bugbase viser om meldingerne bygger på hanner/hunner/genitalkontrol/eksemplarer gemt osv.PDF-filen ligger tilgængelig på foreningens hjemmesides forside.God arbejdslyst

Mange hilsner

Bjarne


Skrevet d. 4/11-2020

Lawrence Lindhardt Christensen 14/6-2020 SJ Natsommerfugle
Jeg troede kun der fandtes timiankøllesværmere på Høvblege på Møn, men da jeg pt bor nogle måneder på Røsnæs ved Kalundborg, og var ude at cykle en tur, så jeg det første exemplar på en blomsterrig skråning på en sidevej til Røsnæsvej lige udenfor den lille by Bjørnstrup (vest for). Det var d. 14. juni, og vendte så tilbage d. 16. juni om aftenen, hvor jeg så et stort opbud af disse sværmere, som så ud til at være gået til ro i klynger på toppen af et græsstrå. Jeg vil tro at jeg talte over 30 på skråningen. Igen d. 21. juni så jeg en samme sted. Jeg tog gode nærbilleder med mit mobilcamera. Er dette usædvanligt eller er der obs herfra - og fra andre steder - tidligere? Mvh Lawrence
Skrevet d. 23/6-2020

Bjarne Skule 18/6-2020 Natsommerfugle
Vedr. antallet af dyr især om natten.

Der er nu kommet lidt mere liv ved lamperne om natten i Bøtø. Efter en forsigtig start på bedre tider 13. og 14. 6. har de seneste nætter givet flere ting at se på.

MEN det er især arts-udbuddet, der er steget. Og dermed nok antallet af individder i alt, men oftest er der kun 1 individ af hver art.

Så naturen ser ud til på nuværende tidspunkt at være "tidsvarende", men altså med meget få individer selv ude i den "rigtige" natur.

Jeg beder derfor om, at også almindelige arter tastes ind i Bugbase, så vi får et sagligt grundlag at tale ud fra senere.

Tilbage er der at tilføje, at tilbage i Veksø gav den lune nat 17.6. (16 grader til morgen) 7 arter generalister fordelt med 1,1,1,1,1,10 (exclamationis),2 (clavis) - så der er noget rivende galt.

Med venlig hilsen


Skrevet d. 18/6-2020

Bjarne Skule 15/5-2020 Natsommerfugle
Det er svært at forstå, at der trods forårets “ traditionelle individfattige mellemperiode”er så langt mellem dyrene, som tilfældet åbenbart er.

Jeg fik nærmest lyst til at juble, da der sad en H. plebeja som eneste dyr til morgen - efter 3 nætter i Bøtø uden dyr.

Endelig et dyr efter 0 dyr siden 10.5. Dette til trods for både 20 watt BL 368 og en 250 watt klar HQ-lampe. Plebejaen kom i øvrigt til 20 watt lampen.

Andre, jeg taler med, oplever det samme dårlige flyvning.

Lad os prøve at holde lidt styr på sagerne og melde fx her på siden, når (hvis??) flyvningen vender tilbage til et mere normalt leje for årstiden.

vh

Bjarne
Skrevet d. 15/5-2020

Erik Steen Larsen 22/4-2020 NEZ Natsommerfugle
Et nærmere kig på stenene langs Nordhavnstippen i København gav 5 N.muralis larver gemt under alm. væggelav.
Skrevet d. 22/4-2020

Jens Tonboe 8/3-2020 NEZ Natsommerfugle
Hvem sku' nu ha' troet det?

Da jeg forleden formiddag (8.3.20) skulle hænge mit ladekabel på plads ved p-pladsen foran mit rækkehus på Dyrehavevej i Hillerød sad der i en fordybning på den hvidkalkede mur knap en meter over fliserne en pilosaria hun - den største af de vingeløse målere. Jeg har selvfølgelig flere gange eftersøgt den, hvor jeg har fundet omkringflyvende hanner om aftenen, men altid uden held - den er ret vanskelig, hvis man ikke klækker den. Spørgsmålet er, hvor pokker den kommer fra? Der er ikke meget i den lille forhave eller hos naboerne, en lille bøgehæk (er vist ikke på menuen), et paradisæbletræ tæt ved og et birketræ under gadelampen en halv snes meter væk, men hvordan er de så kommet dertil? Næppe hen ad fortovet og fodgængerovergangen eller over den trafikerede vej, men måske kan den som nogle af spinderne klare en tur gennem en fuglemave og sprede sine æg på den måde? Ved 'man' noget om det?
Skrevet d. 11/3-2020

Erling Krabbe 1/2-2020 NEZ Natsommerfugle
Sukkerlokning på rødvinssnore efter mørkets frembrud i den gamle frugthave i Nyrup ved Gurre med Knud Bech, gav imponerende 40 Sattelitugler( Eupsilia tranversa), 15 Almindelig Overvintringsugle (Conistra vaccinii) og 12 Sortmærket Overvintringsugle (Conistra rubinigosa).

Masser af liv i den milde vinternat.
Skrevet d. 2/2-2020

Erling Krabbe 31/1-2020 NEZ Natsommerfugle
Her om natten i Nyrup ved Gurre, i den varmest registrerede januar nogen sinde, fløj natsværmere rundt i lyset uden for mit køkken. Jeg satte min fars gamle, kæmpepære op udenfor, og dyrene satte sig på muren ved lampen. To fine hanner af Tidlig Skægmåler, Phigalis pilosaria. Fotos ligger på fugleognatur.
Skrevet d. 31/1-2020

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste