Sommerfuglerapporter fra Danmark

Gå til foreningen startside Gamle rapporter Udenlandske rapporter
Vigtigt: Information om gældende frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Bjarne Skule 15/5-2020 Natsommerfugle
Det er svært at forstå, at der trods forårets “ traditionelle individfattige mellemperiode”er så langt mellem dyrene, som tilfældet åbenbart er.

Jeg fik nærmest lyst til at juble, da der sad en H. plebeja som eneste dyr til morgen - efter 3 nætter i Bøtø uden dyr.

Endelig et dyr efter 0 dyr siden 10.5. Dette til trods for både 20 watt BL 368 og en 250 watt klar HQ-lampe. Plebejaen kom i øvrigt til 20 watt lampen.

Andre, jeg taler med, oplever det samme dårlige flyvning.

Lad os prøve at holde lidt styr på sagerne og melde fx her på siden, når (hvis??) flyvningen vender til bage til et mere normalt leje for årstiden.

vh

Bjarne
Skrevet d. 15/5-2020

Emil Bjerregård 12/5-2020 LFM Dagsommerfugle
Lidt fra den sidste uge. Har lavet overvågning for AVJF i Søholt Storskov & Favrsted Skov i forbindelse med deres opkøb, og kan i den forbindelse melde følgende fra disse skove:

6/5: 2 euphrosyne Søholt Storskov

7/5: 2 euphrosyne Søholt Storskov

8/5: 7 euphrosyne Søholt Storskov og 3 euphrosyne Favrsted Skov

10/5: 2 euphrosyne og 1 silvicola Søholt Storskov

Ellers også 10 euphrosyne i Store Bøgeskov d. 5/5 da jeg skulle lave radio og dertil kan jeg også melde ca. 15 tityrus fra Bøtø Strand d. 9/5. Var også forbi Hydeskov og lede efter euphrosyne og silvicola, men som forventet uden held. Det er 5 år siden jeg har fundet euphrosyne i Hydeskov, og silvicola kom jeg for sent til, så...
Skrevet d. 12/5-2020

Jørgen Krogh 8/5-2020 NEZ Dagsommerfugle
På en mere grundig tur til “min mose” i Bidstrupskovene syd for Hvalsø så jeg kun almindeligheder den første halvanden time - rhamni, cardamines, napi, io, aegeria, en enkelt levana, tau inde mellem bøgetræerne. Men så, kl. 15.15, kom den jeg havde håbet på. Jeg havde stillet mig strategisk midt på det for mig at se mest interessante areal, i håb om at den så ofte som muligt kom indenfor min synsvidde. Jeg talte at den passerede ti gange på godt og vel en time. Den fløj hele tiden i høj fart og i 2-5 meters højde, men jeg kan ikke se at det kan være andet end en xanthomelas eller polychloros. Et kort øjeblik blev den forfulgt af en io, og det var meget tydeligt at mit “fokusdyr” var af ca. samme størrelse, men rødbrunt og ikke meget mørkt/næsten sort.

Hvis andre kommer på de kanter: Det er Birkemose, ca. en km øst for P-pladsen i skoven nær Lerbjergtårnet. Jeg har kun set dyret i fuld fart og i tidsrum 15.15-17.40, så hvis man skal håbe på at se dyret i ro, så skal man nok komme sidst på dagen/først på aftenen og være heldig at være det rigtige sted. Tænk at jeg (formentlig) har set dyret to, måske tre, gange indenfor en uge, det ser ud til at have slået sig ned i den flere hektar store mose...
Skrevet d. 8/5-2020

Arne Viborg 8/5-2020 NEZ Dagsommerfugle
En kort tur i Bøllemosen ved Skodsborg. 3 C. rubi, 3 A. cardamines, 1 I. io og 3 P. napi. Inde i skoven flagerede 4 sømplet (A. tau) rundt.

Skuffende få rubi, plejer at se flere, dog aldrig som første besøg i begyndelsen af 1970´erne, hvor den fløj i 100vis på mosefladen og i kanten af mosen.

Ca. 10 skovfirben, en skrubtudse og mange forældre og børn fangede salamandre i søen.
Skrevet d. 8/5-2020

Steen Bork Christensen 7/5-2020 EJ Dagsommerfugle
Glatved Strand

I det solrige vejr fløj der flere E. tages (Gråbåndet Bredpande) midt på dagen. C. argiolus, dagpåfugleøje og aurora var selvfølgelig også på vingerne.
Skrevet d. 7/5-2020

Jørgen Krogh 6/5-2020 NEZ Dagsommerfugle
En (for mig ret irriterende) ikke-observation -eller rettere to: I søndags løb jeg orienteringsløb i Bidstrupskovene. Mod slutningen, ved en skoveng, ser jeg mod solen en sommerfugl. Da jeg vender mig om og løber efter den ser jeg, på afstand, at det er en takvinge, det ligner ikke noget jeg almindeligvis ser.

I dag løber jeg igen forbi samme skoveng, jeg holder lidt øje og ser minsandten igen en stor takvinge på nærmest præcis samme sted. Ude på skovengen ser jeg det næste kvarters tid dyret hele tre gange på 20-50 meters afstand. Ikke mørk nok til at være en io. Den fløj kraftfuldt og rastløst. Jeg hælder klart mest til at det var en xanthomelas eller polychloros. Jeg må derud igen de kommende dage, nok med en kikkert.
Skrevet d. 6/5-2020

Flemming Sahl 22/4-2020 NEZ Dagsommerfugle
En tur til Pinseskoven i det skønne forårsvejr gav 1 stk. Nymphalis antiopa.
Skrevet d. 30/4-2020

Emil Bjerregård 29/4-2020 Dagsommerfugle
Ikke mange meldinger her på siden! Så her lidt dagsommerfuglemeldinger fra det sidste:

25/4: NEZ

7 rubi i Heatherhill og 3-4 rubi på Melby Overdrev.

26/4: NEZ

1 rubi i Præstemosen ved Farum skræmt op i gråvejr.

27/4: NWZ

Dårlige nyheder for sommerfuglefolket er der nok af for tiden, så her lidt den anden vej. Kunne lige nå ud i Store Bøgeskov nord for Ringsted denne formiddag, inden online øvelsestimer i Evolutionsbiologi. Måtte lige have lidt afveksling fra takvingeeftersøgninger. Allerede mange flyvende euphrosyne i skoven i dag; det blev til en 30-40 dyr på runde, trods extremt få solstrejf, skyer og småregn, men det er selvfølgelig heller ikke på den måde nogen vejrfølsom art, men er nem at finde i gråvejr. Det bedste yngleområde virkede bedre end i flere år. Men alligevel en usædvanlig oplevelse at se så mange individer på vingerne så tidligt som d. 27/4. Der var allerede klækket hunner også, og nogle af hannerne har nok allerede fløjet en uges tid.

28/4: NWZ

En runde i Odsherred i solrigt, men halvkoldt vejr, gav bedst 1 armoricanus ved Disbjerg og 2 malvae i Jyderup Skov. Intet at melde fra Jyderup Lyng, Klint og Sonnerup Skov. Trist var det at se, at nogle af de sidste skovlysninglokaliteter for malvae på Sjælland er ved at gro hélt til.

Ingen N. polychloros til mig i år!
Skrevet d. 29/4-2020

Emil Bjerregård 23/4-2020 NEZ Dagsommerfugle
Lidt rapport fra det sidste. Lige nu skulle jeg egentlig befinde mig i fantastiske omgivelser i Italien blandt endemiske sommerfuglearter, men pga. den virus blev dén tur ødelagt. Turene i år til Sverige, Norge, Finland, Hviderusland, Rumænien og Italien ser ud til allesammen at være saboteret. Så jeg kommer i år til at bruge meget mere tid på danske sommerfugle end jeg havde planlagt, inden jeg stille og roligt efter Corona trækker mig tilbage fra et af Europas dårligste og mest useless sommerfuglelande, for at raide videre i nye europæiske lande. Lidt begrænset hvad jeg kan melde af spændende dagsommerfugle fra DK i år so far. Har brugt det meste af tiden på at lede efter polychloros og xanthomelas, men selvom jeg har raidet around i NEZ & SZ, har det været uden resultat hvad de to arter angår. Det plejer at kræve både held og arbejdsindsats at finde dem, men i år har kun arbejdsindsatsen været med mig og ikke heldet. Det virker dog til der er rigtig god flyvning i år af mere eller mindre alle arter, så det er da værd at glæde sig over. Callophrys rubi er mere eller mindre nu i gang på de fleste lokaliteter, og har været lidt around i NEZ og se til dem kombineret med mine polychloros-raids; Haft rubi'erne ved Melby Overdrev, Bølleljungen, Hjortesøle, Lyngby Åmose og Malmmosen. Tror også jeg så en susende forbi i Nørresø, Gadevang, men ikke noget jeg vil melde. Den er ved at forsvinde herfra. Også haft en enkelt malvae ude på overdrevet så tidligt som 19/4, samt forventelig flyvning af diverse almindeligheder.
Skrevet d. 23/4-2020

Erik Steen Larsen 22/4-2020 NEZ Natsommerfugle
Et nærmere kig på stenene langs Nordhavnstippen i København gav 5 N.muralis larver gemt under alm. væggelav.
Skrevet d. 22/4-2020

Jørgen Krogh 18/4-2020 NWZ Dagsommerfugle
Opmuntret af de utroligt mange solskinstimer den seneste tid tog jeg til Eskebjerg Vesterlyng ved Havnsø. På den lokalitet fik jeg i bogen sidste år, på samme dag, 20 arter sidst i juni og næsten 30 sidst i juli. I dag voksede træerne dog ikke ind i himlen på dette dejlige overdrev, det blev kun til 4 almindelige arter (io i massevis, mange rhamni samt enkelte c-album og napi). I det mindste blev turen forsødet med andet dyreliv (rådyr, legende egern, fasaner osv.).
Skrevet d. 18/4-2020

Emil Bjerregård 16/4-2020 NEZ Dagsommerfugle
Under dagens takvingerunde i Københavns-området, var jeg også lige et smut forbi Lyngby Åmose for lige at slå min fænologi-rekod fra Danmark af Callophrys rubi. 4 individer sås mosen rundt, så det var jo ikke noget problem. Dog meget trist at se området bliver dårligere og dårligere år for år; det hele gror mere og mere til. Senere var jeg også forbi Farum-kanten, for at tjekke Præstemose & Farum Sortemose, men her fløj der ingen individer endnu, selvom de også er ok varme og ret gode til tidlige rubi. Også her sørgeligt at se den massive tilgroning. I Præstemose er det meste af mosebøllen i overgangsfattigkæret blevet kappet ned for some reason, og i Farum Sortemose måtte jeg konstatere at i hvert fald over 50 % af de tidligere åbne flader i mosen er skygget til siden 2014. Hvis tilgroningen fortsætter i dette tempo de kommende år, kunne jeg let forestille mig at rubi er forsvundet fra Farum Sortemose inden for de næste 10 år (som det jo allerede er sket med aquilonaris, optilete og tullia).

Nå, men tilbage til rubi d. 16. april. Kunne vel egentlig godt have skubbet den yderligere i år, men fik det ikke gjort, da jeg har brugt tiden på at lede efter andre ting på det sidste. Har vedhæftet en liste over mine første rubi'er de sidste 10 år. Ikke at den første enkeltobservation nødvendigvis er det bedste til at give et nøjagtigt billede af hvordan flyvetiderne skubbes markant i disse år, men det giver alligevel nogle gode fornemmelser. Jeg har fulgt rubi-fænologi i mange år på Sjælland, og gennemsnitligt rykker det sig virkelig markant. Flyvetiden kan være forskudt med 3 uger mellem de varmeste og de koldeste lokaliteter på Sjælland (Allerød Sortemose er den koldeste på Sjælland), så jeg har gjort en del ud af at besøge alle lokaliteterne hvert år, og fundet flyvetidsforskellene lokaliteterne i mellem. Naturligvis vil der altid være forbundet en del usikkerhed i sådanne undersøgelser, men siden ca. 2000 har flyvetiden vel gennemsnitligt rykket sig 10-14 dage på Sjælland. Det er meget på 20 år. Hvis det tempo fortsætter har vi rubi i marts i Danmark inden for 10-15-20 år! Det har de allerede i Sverige nu på de varmeste steder. Her min liste fra de sidste 10 år, som vel og mærke bare er mine egne førstegangsforekomster. Det skal egentlig ikke ses som nogen datapunkter, og er mest bare præsenteret for sjov, for at give en idé om udviklingen. Den estimerede flyvetidsforskydning er naturligvis baseret på mange iagttagelser fra alle lokaliteter på Sjælland. Må skrive en flyvetidsforskydningsartikel en dag.

2011: 1/5
2012: 3/5
2013: 3/5
2014: 20/4
2015: 19/4
2016: 1/5
2017: 29/4
2018: 20/4
2019: 17/4
2020: 16/4
Skrevet d. 16/4-2020

Bjarne Skule 15/4-2020 Meddelelse
European Moth Nights nærmer sig med raske skridt:

I år er EMN perioden nemlig fra slutningen af denne uge og 5 nætter frem: fra den 16. til den 20. 4.2020Vi har på vores breddegrader jo ikke det store artsantal allerede, men lad os bakke om projektet alligevel.I disse corona-tider, kan vi med fordel registrere hjemme, men jo også tage ud hver for sig eller få sammen - og der skal nok være dyr på både 4. sal og ude på landet.God fornøjelse - og resultatet af anstrengelserne skal bare som sædvanligt indtastes i Bugbase - så klarer jeg resten af dataoverførslen til EMN-systemet.Med de bedste hilsner

Bjarne
Skrevet d. 15/4-2020

Arne Lykke Viborg 11/4-2020 NEZ Dagsommerfugle
Prinsessestien ved Klopstocks eg, 2 det hvide c (P. c-album) og en enkelt citronsommerfugl hun.
Skrevet d. 11/4-2020

Arne Lykke Viborg 9/4-2020 LFM Dagsommerfugle
Strandskov ved Rytsebæk på Møn. 1 det hvide c (P. c-album) og 5-6 citronsommerfugl (G. rhamni).
Skrevet d. 11/4-2020

Arne Lykke Viborg 7/4-2020 LFM Dagsommerfugle
En tur til Ulvshale Møn gav følgende: Citronsommerfugl (G. rhamni) +20, dagpåfugleøje (I. io) 5, skovblåfulg (C. argiolus) 1 og en enkelt hun af det hvide c (P. c-album). Sidstnævnte i Kristian Graubæks baghave, men han selv var desværre ikke hjemme:-).
Skrevet d. 8/4-2020

Erik Steen Larsen 30/3-2020 Meddelelse
Kære lepidopterolog,

For to år siden skrev jeg ud til rigtig mange, for at høre, hvor mange dagsommerfugle den enkelte lepidopterolog havde indsamlet i sæsonen 2017.

Svarprocenten var forbløffende høj (og mange tak for det!) og konklusionen var - ikke overraskende - at omfanget af indsamling af danske dagsommerfugle, idag er på et helt andet niveau end i 1987 hvor en ligende undersøgelse blev gennemført. Dengang blev det anslået, at der årligt blev indsamlet ca. 5000 danske dagsommerfugle. Til sammenligning havde de 76 adspurgte lepidopterologer, der deltog i undersøgelsen 30 år senere. indsamlet 224 dagsommerfugle.

Til brug i debatten om indsamling af danske dagsommerfugle og senere til en artikel i Lepidoptera, ønsker jeg at gentage undersøgelsen fra 2017, blot med aktuelle tal fra 2019.

Alle indsendte data vil selvfølgelig blive behandlet fortroligt og anonymt.

Jeg ville derfor sætte stor pris på din besvarelse: Opgiv gerne art og antal dyr indsamlet i 2019 (også evt. præimaginære stadier). Har du ingen dyr indsamlet er det absolut også vigtigt af oplyse.

Send din mail til mig på larsen.gabrielsen(at)gmail.com

Med venlig hilsen, Erik Steen Larsen
Skrevet d. 30/3-2020

Bjarne Skule 29/3-2020 Meddelelse
European Moth Nights er ikke død! Tværtimod gav de danske records for 2019 et stort antal records at sende til hovedsædet.

Der blev listet 5819 records fordelt på 447 arter indberettet af 78 lepidopterologer fra 102 lokaliteter.

Vi må ønske hinanden tillykke med resultatet.I år er EMN perioden allerede i april: fra den 16. til den 20. 4.2020

Vi har på vores breddegrader jo ikke det store artsantal allerede, men lad os bakke om projektet alligevel.

I disse corona-tider, kan vi med fordel registrere hjemme, men jo også tage ud hver for sig eller få sammen - og der skal nok være dyr på både 4. sal og ude på landet.

God fornøjelse - og resultatet af anstrengelserne skal bare som sædvanligt indtastes i Bugbase - så klarer jeg resten.

Med de bedste hilsner

Bjarne
Skrevet d. 29/3-2020

Emil Bjerregård 27/3-2020 NEZ Dagsommerfugle
Der er helt som forventet en del store takvinger i luften. I sommeren 2019 blev der set flere ubestemte polychloros og xanthomelas på Bornholm & Sjælland, samt én sikker Østlig Takvinge ved Sømarken på Bornholm. Fundene blev gjort i perioden 26/6-31/8. I år er der allerede både fundet polychloros og xanthomelas på Sjælland. Det er i øvrigt første gang i Danmmark siden 1949 (underligt nok), at der er registreret polychloros i marts. Fundene er ikke blevet braget ud på nettet, bl.a. for at skabe lidt ro omkring dyrene i Corona-tiderne. Men det må forventes, at der sidder langt flere takvinger dette forår end sidste forår, som ellers også var et super takvingeforår. Bare det, at der ér gjort flere sommerfund, plejer jo at betyde, at der bliver gjort langt flere forårsfund, hvor de er meget nemmere at finde. Så fundene er ganske forventede. Hotpots er Asserbo, Nordskoven, Gribskov, Teglstrup Hegn, Egebæksvang, Allerød, Nivå, Københavns-området, Stevns, Faxe, Jungshoved, Viemose Skov, Høje Møn, Corselitze, Bøtø, Ø-Lolland og Bornholm. God jagt. Men husk at hold afstand, og undgå at stimle sammen.
Skrevet d. 27/3-2020

Erik Steen Larsen 26/3-2020 Meddelelse
I forbindelse med redigeringen af Fundlisten 2019 bedes alle, der fortsat mangler at indtaste fund fra i fjor, at gøre dette snarest.

Med venlig hilsen

Fundlisteredaktionen.
Skrevet d. 26/3-2020

Svend Kaaber 22/3-2020 EJ Dagsommerfugle
Til Jens Tonbo

Jeg har i mit lange samlerliv flere gange fundet pilosaria-hunner på mærkelige steder, som kun kan forklares ved at hannen under parringen har fløjet med hende og derefter efterladt hende på det senere findested. På en dagtur i marts 1962 gik jeg på skinnerne ved Sejs, hvor der sad der talrige nubeculosa-hanner på telegrafpælene. Pa en af dem sad der også en pilosaria-hun, som jeg tidligere kun havde mødt nogle få gange før i parring midt om natten. Hunnens tilstedeværelse der kan vel bedst forklares ved at hannen efter parringen har overladt hende til sin videre skæbne på findestedet.
Skrevet d. 22/3-2020

Martin Bjerg 21/3-2020 NEZ Dagsommerfugle
Jo der er da dyr derude. Mange urticae og rhamni og enkelte c-album er det blevet til her de sidste par dage omkring Frederiksværk. Har også io og atalanta på listen for i år, men det var helt tilbage midt i januar.
Skrevet d. 21/3-2020

Jørgen Krogh 20/3-2020 NEZ Dagsommerfugle
De seneste dage er det i Roskilde blevet til, udover jo en c-album, et par urticae. Andre må da også have fået årets første dagsommerfugle i bogen - endnu ingen xanthomelas/polychloros i 2020?
Skrevet d. 21/3-2020

Jørgen Krogh 17/3-2020 NEZ Dagsommerfugle
Trods gråvejr og blot 10 grader fløj en fin c-album lystigt forbi mit vindue i Roskilde. Så blev der trods alt een god ting ved at skulle arbejde hjemme for tiden ...
Skrevet d. 17/3-2020

Jens Tonboe 8/3-2020 NEZ Natsommerfugle
Hvem sku' nu ha' troet det?

Da jeg forleden formiddag (8.3.20) skulle hænge mit ladekabel på plads ved p-pladsen foran mit rækkehus på Dyrehavevej i Hillerød sad der i en fordybning på den hvidkalkede mur knap en meter over fliserne en pilosaria hun - den største af de vingeløse målere. Jeg har selvfølgelig flere gange eftersøgt den, hvor jeg har fundet omkringflyvende hanner om aftenen, men altid uden held - den er ret vanskelig, hvis man ikke klækker den. Spørgsmålet er, hvor pokker den kommer fra? Der er ikke meget i den lille forhave eller hos naboerne, en lille bøgehæk (er vist ikke på menuen), et paradisæbletræ tæt ved og et birketræ under gadelampen en halv snes meter væk, men hvordan er de så kommet dertil? Næppe hen ad fortovet og fodgængerovergangen eller over den trafikerede vej, men måske kan den som nogle af spinderne klare en tur gennem en fuglemave og sprede sine æg på den måde? Ved 'man' noget om det?
Skrevet d. 11/3-2020

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste