Sommerfuglerapporter fra Danmark

Gå til foreningen startside Gamle rapporter Udenlandske rapporter
Vigtigt: Information om gældende frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Jes Romme 8/1-2021 Meddelelse
Sommerfuglenet med stor netpose og teleskopstang.Netposens åbning har en diameter på 36 1/2 cm. Stangen er op til 85 cm lang. Todelt. Letvægtstang i aluminium og med træhåndtag. Er købt i butikken på Mors. Kun brugt to gange. Derfor fremstår det som nyt. Pris kan vi snakke om. Evt. halv pris.

Kontakt mig på enten telefon 24 66 39 26. E-mail jesromme1@gmail.com


Skrevet d. 8/1-2021

Jørgen Verner Hansen 27/9-2020 SZ Dagsommerfugle
Indtastede i dag på Bugbase de senste obs fra forrige år, deribland en C. argiolus fra 27. september i haven i Køge. Jeg fik advarsel om usædvanligt fundtidspunkt og måtte skrive en kort forklaring. Den kan uddybes. Jeg så den kun i få sekunder, og på grund af tidspunktet kom jeg da også i tvivl og tøvede med at melde den. Havde det været i den normale flyvetid, ville jeg have gjort det uden betænkning. Men kunne det være en lille måler? Nej, har aldrig set dagflyvende målere i vores vedbend, og når den ligner en argiolus, danser rundt som en argiolus, og pludselig tager fart og er væk, også typisk for argiolus, ja så må det være en argiolus.

Nu fandt jeg mine gamle notesbøger frem og opdagede noget, jeg fuldstændig havde glemt. Et sted skriver jeg generelt om argiolus:

Ukendt i vor del af Østsjælland, indtil den pludselig kom flagrende hen over terrassen en augustdag i 1993. Så straks, at det ikke var en almindelig icarus. Fløj op og fik fat i nettet. Jeg troede, det var en tilfældig forvildet gæst, men det viste sig, at den netop i 93 havde et år, hvor den bredte sig til egne, den ikke tidligere var kendt fra. Og den har formået at bide sig fast. I alle årene siden har den ynglet i vores vedbend på terrassen. To generationer, siger Stoltze, fra sidst i april til midt i juni og fra midt i juli til omkring 1. september, men i 1997 tilsyneladende i en tredje generation fra 17.9 til 27.9. Den sidste af anden generation så jeg 26.8. Ses også hyppigt i skovene her omkring.

Aha, jeg har altså set den før så sent. Det beroligede mig.

Her er datoerne fra notesbog 1997, 17., 24., 25. og 27. september, hver gang kun en enkelt.

Så er spørgsmålet, om det er en 3. generation eller 2. generationsdyr, der bare har taget sig en lille måneds hvil i skjul.


Skrevet d. 2/1-2021

Martin Bjerg 27/11-2020 NEJ Dagsommerfugle
En urticae i dag ved Sonnerup skov ved Kregme. 6 grader men sol og vindstille.

Og mere usædvanligt så havde jeg en næsten friskklækket aegeria-han i søndags den 22. november i Ullerup Skov ved Hundested. Lige en måned og et par dage senere end min hidtil seneste. Den havde nok ikke mange chancer for at møde en dame
Skrevet d. 27/11-2020

Martin Bjerg 20/11-2020 NEZ Dagsommerfugle
Havde også et par io, en atalanta og en urticae i dag. Urticae'en var min hidtil seneste. Er lige et par uger til, at de andre også ville have været det. Men uden frost, så måske.
Skrevet d. 20/11-2020

Jørgen Krogh 8/11-2020 NEZ Dagsommerfugle
I det smukke og stille vejr satte en dagpåfugleøje sig på mit tag i Roskilde og sugede sol til sig. Dejligt at sæsonen ikke er helt slut endnu, godt en uge ind i november.
Skrevet d. 8/11-2020

Klaus Hermansen 4/11-2020 SZ Dagsommerfugle
1 stk. Polygonia c-album aktivt siddende bevægende vingerne og fouragerende på sukkerlokningssnor i mørke kl. 18.30 i Magleby Skov. Det har jeg ikke set før. Det er fotodokumenteret.
Skrevet d. 4/11-2020

Bjarne Skule 4/11-2020 Natsommerfugle
Vedr. ”de grå efterårsmålere”!Kære alle,Så er det nu! Dyrene flyver netop nu!Uanset præferencer for dag- eller natdyr, er der givetvis nogle "grå efterårsmålere" på stuevinduet, ved køkkendørslampen eller i lysfælden i haven.Vi har 3 arter Epirrita målere (vi gamle vil måske kalde dem Oporinia!) - men de er svære at kende fra hinanden.Det vil være flot, om vi kan udvide kendskabet til arternes udbredelse. Og det kan måske være en god idé også at se samlingen efter og indskrive gamle fund i Bugbase.Derfor har jeg lavet et ark med den nuværende kendte udbredelse af arterne samt de sikre kendetegn. Det gælder mht bugplader og valver hannerne - mens vingekendetegnene især gælder de mere kontrastrige hunner.

Jeg tænker, at det er vigtigt at meldinger til Bugbase viser om meldingerne bygger på hanner/hunner/genitalkontrol/eksemplarer gemt osv.PDF-filen ligger tilgængelig på foreningens hjemmesides forside.God arbejdslyst

Mange hilsner

Bjarne


Skrevet d. 4/11-2020

Zelina Petersen 16/10-2020 Meddelelse
Hej alle

Jeg leder efter billeder af uddøde danske dagsommerfugle til min blog, hvor jeg vil skrive om forvaltning af dagsommerfugle (senere natsommerfugle). Billederne behøver ikke være taget i Danmark. Jeg vil selvfølgelig skrive, hvem der har taget billedet, hvorhenne og hvornår. Så det må I meget gerne skrive i den mail I evt. sender til mig.

Skulle I tjekke min blog ud (ildfugl.com), så har jeg indtil videre kun nået at skrive om Violetrandet ildfugl, Lille ildfugl, Dagpåfugleøje og Tidselsommerfugl. Men jeg er mere en åben overfor forbedringer eller tilføjelser.

I er også mere end velkommen til at tjekke resten af bloggen ud. Men bloggens øvrige emner er under overvejelse. Jeg tænker at bloggens indhold gennemgående skal være mere sommerfuglefokuseret i fremtiden.

Jeg håber at I kan hjælpe med mit projekt, som forhåbentlig vil hjælpe med at gøre Danmark til et mere sommerfuglerigt land.

På forhånd mange tak!

Min mail er: zelinaelex@gmail.com


Skrevet d. 16/10-2020

tom zinck nielsen 9/10-2020 F Dagsommerfugle
Rigtig mange (+20) c-album myldrede omkring noget gammelt sukkerlokning (for at holde hvepsene væk fra terrassen) her i haven i Odense nv i sidste uge. Her har forøvrigt været mange nældesommerfugle på matriklen (mest skov) i år.
Skrevet d. 12/10-2020

Torben Løndorf 27/9-2020 Dagsommerfugle
Hej

Har set det hvide C , polygonia c-album,i min have her på syd fyn lidt nord for Korinth.

Jeg har læst at den ikke er opserveret i dette område.

Jeg har billeder af den.

Jeg er ikke bekendt med distrikt koderne.

Mvh

Torben9


Skrevet d. 28/9-2020

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste