Sommerfuglerapporter fra Danmark

Gå til foreningen startside Gamle rapporter Udenlandske rapporter
Vigtigt: Information om gældende frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Bjarne Skule 17/1-2023 Meddelelse
Gode kolleger,

mange af os fotograferer - og det er rart, når vores fotos kan bruges.

Herunder en opfordring fra Giedrius Svitra, der en periode boede i Danmark for 10-4 år siden. Mange vil sikkert huske ham. Kan vi/IO hjælpe, så tøv ikke med at kontakte Giedrius i Litauen. Det handler om billeder af vingeløse hunner i parring.As we are preparing our Lithuanian Lepidoptera book (vol.1), we would be glad to put a photo of the wingless female of Apocheima, Phigalia, Lycia, Agriopis, Erannis (any of these) in copula with a male. We do not find such a photo on Lt, but I remember that you in Dk are looking for such females quite frequently - maybe you have some photos as well? Your authorship would be quaranteed. Please, respond.

giedsvis@gmail.com

Skrevet d. 17/1-2023

Martin Bjerg 10/1-2023 NEZ Dagsommerfugle
Idag ved Hillerød; en enkelt urticae der prøvede vingerne og solede på en mur. Var lige koldt nok til ordentlig flyvning
Skrevet d. 10/1-2023

Emil Bjerregård 8/1-2023 NEZ Dagsommerfugle
8/1: Sukkerlokning i Tysmosen syd for Smørum gav +15 E. transversa, 8 C. rubiginosa og en enkelt X. exsoleta. Dejligt at komme lidt i gang igen her i de nye år, i det helt små. Snart primaria-tid.
Skrevet d. 8/1-2023

Knud Bech 4/1-2023 Meddelelse
Vi har nu passeret 1.750.000 indtastninger i Bugbase. Tusind tak for alle indtastninger. Godt nytår !
Skrevet d. 4/1-2023

Bjarne Skule 3/1-2023 NEZ Meddelelse
Veksø, Sjælland -

godt nytår herfra til alle.

Sukkerlokning 1.1.2023 med ca. 50 snore - de fleste hængt tæt til tætte buske - gav desværre ikke nogen dyr trods 10 graders varme.
Skrevet d. 3/1-2023

Jørgen Krogh 5/11-2022 EJ Dagsommerfugle
Ved Saksild Strand syd for Århus så jeg både urticae og rapae. Har aldrig før set kålsommerfugle i november. Nu er det nok slut for min 2022-sæson. Jeg nåede dette år ikke nogen ture med mange arter (25+). Til gengæld fik jeg set hele 4 for mig nye arter i Danmark. De 3 var bare et spørgsmål om at tage det rette sted hen på rette tid - arion på Høvblege, tullia i Holmegaard Mose, ilia i Pinseskoven - mens den sidste, polychloros i Jydelejet, var et resultat af (synes jeg selv) vedholdenhed og især stort held.
Skrevet d. 5/11-2022

Jan F. Rasmussen 20/10-2022 NWZ Dagsommerfugle
Frokostpause på terrassen ved kantinen i Odsherred Rådhus i Højby gav observation af en enkelt Macroglossum stellatarum (duehale) og en enkelt admiral, der fouragerede på blomstrende Vedbend sammen med en masse gedehamse og fluer (flest svirrefluer men også andre).
Skrevet d. 24/10-2022

Klaus Hermansen 13/10-2022 Dagsommerfugle
Boesdal Kalkbrud d.d.1 stk. rimelig pæn lathonia fløj lystigt rundt i det disede oktobervejr.Det lakker mod enden for dagsommerfuglene i år.
Skrevet d. 13/10-2022

Michael Andersen 4/10-2022 LFM Natsommerfugle
På torvet i Nykøbing F var der gang i 4-5 duehale, de fouragerede på krukker med kæmpe jernurt, Dyrene kunne filmes i ro og mag med mobilen. Ikke noget med at stikke af! Vejret var overskyet gråvejr, 15 grader. Vi nød undervejs to cafe latte i en cafe. Da de var drukket, ville jeg lige snuppe en video mere, men da var alle duehale pist forsvundet. Jeg vendte tilbage flere gange, men der var aldrig én.


Skrevet d. 8/10-2022

Emil Bjerregård 4/10-2022 NEZ Dagsommerfugle
Efter jeg i 2019 holdt op med at køre minutiøst rundt på alle dagsommerfuglelokaliteter i Østdanmark, er der naturligvis sket meget mht. tilbagegangen de sidste 3 år i Østdanmark, som jeg har fulgt knap så godt med i som tidligere. Men en smule har jeg da været ude og efter at have konverseret med en række personer, er det alligevel muligt at få et nogenlunde overblik over hvad der er sket.

NEZ:

Mosearterne rasler fortsat tilbage i NEZ. B. aquilonaris er efterhånden eftersøgt mange gange forgæves i Teglstrup Hegn og den er helt væk (men det har vi vidst i en del år efterhånden). Der er ej heller B. aquilonaris længere i Ny Krogstrup Mose. C. rubi har ikke kunne genfindes i Danstrup Hegn, hvor den for 5-6 år siden stadig fløj i både Uglesø Mose og Store Torpensmose, hvilket ikke gør sig gældende længere. Der mangler eftersøgning af C. rubi på mange af de små lokaliteter siden 2019. A. optilete ser ud til at være forsvundet fra Nordsjælland fra og med 2020. Artens sidste lokalitet i Lyngby Åmose er grundigt undersøgt i både 2021 og 2022 af mange personer og ingen optilete er observeret. Jeg så selv en enkelt han på lokaliteten d. 24/6 - 2020. Bestanden i Kirkemosen er også forsvundet, hvor den optrådte i en stor forekomst i tørkesommeren 2018, men var totalt gone året efter. A. optilete er desperat forsøgt eftersøgt på andre af de gamle lokaliteter i NEZ som fx Alleød Sortemose og Bøllemosen hvor jeg selv så den for 8-10 år siden, men optilete er bare gone fra NEZ...

På Asserbo-kanten er både E. tages og S. aglaja tæt på at forsvinde. Efter tørkesommeren blev E. tages pænt decimeret på egnen, i midten af 10'erne kunne jeg på gode dage se 20-25-30 tages på Melby Overdrev. S. aglaja er også blevet meget sjælden derude såvel som på Jægerspris Skydeterræn (i hvert fald den østlige del). Ellers ikke så meget andet nyt på perlemorsommerfugle-fronten i NEZ siden 2019. B. ino holder sig fortsat i Stenholts Indelukke og Børstingerød Mose, men igen eftersøgt forgæves ved Farum og Holte, hvor den stadig fløj for 6-7 år siden.

C. semiargus holder fortsat stand på Jægerspris (glædeligt!), men L. hippothoe og P. amandus bliver ved med at forsvinde. De er begge blevet meget sjældne på Jægerspris. Ingen af dem er ved Tørslev længere. P. amandus ser også ud til at være gone fra Lille Rørbæk ved Frederikssund, hvor jeg så den sidste han i 2018. De er også væk fra Allerød-kanten, men det er efterhånden længe siden. Jeg så de sidste hippothoe ved Allerød i 2015. Det ser fx ud til at amandus nu endeligt er forsvundet fra Krogenlund Mose, hvor jeg selv så de sidste dyr i 2019. Vi er flere der har kigget de sidste 3 år, og vi har ikke kunne genfinde arten. Heldigvis holder P. amandus stadig fint stand ved Dalby Huse, Lille Lyngby Mose og Hedeland. L. hippothoe havde i 2022 et godt år ved Hillerød, ganske glædeligt. Den holder sig også endnu på to lokaliteter ved Birkerød. Den er forsvundet fra Farum (Magnus og jeg så den sidste i 2016), men holder fortsat stand ved Værløse.

Meget positivt er det også at P. malvae er observeret i stort tal i 2021 i Stenholts Indelukke. Det var ikke mange malvae vi så i Gribskov for 4-5 år siden, men pt ser det fornuftigt ud.

NWZ:

Der er ikke rigtigt dukket nogle nye P. armoricanus lokaliteter op de sidste par år, men arten ser heldigvis ud til at klare sig fint. P. malvae ser heller ikke ud til at have forsvundet nogen steder de sidste par år (?). Men der mangler eftersøgning på de små lokaliteter...

De største historier i NWZ er nok S. aglaja, B. selene og L. hippothoe. Sidstnævnte kan vi vidst godt afskrive fra NWZ. Jeg fulgte selv arten ved Disbjerg og Skamlebæk Strand i perioden 2015-2019. Den var fåtallig alle årene, men siden er jeg ikke kommet deroppe. Jeg hører dog fra de lokale (bl.a. Jakob A og Jan F) at den nu er helt væk fra NWZ! Sørgeligt. I området så jeg så sent som i 2018 både S. aglaja og B. selene flyve talrigt i området, disse skulle også være helt forsvundet nu. Oppe langs Gumindrup Lyng, Højby Lyng, Hønsinge Lyng og Jyderup Lyng er S. aglaja nu også helt væk. Jeg så nogle få stykker i 2016 og 2018, det må være de sidste. B. selene så jeg flyve mange steder derude for bare 6-7 år siden, men i dag er den vidst kun at finde ved Jyderup Lyng, kan jeg forstå. Den forsvinder snart fra Nordvestsjællands-kysten, nøjagtigt som arion, caomma, niobe m.v! B. selene har endvidere glimret ved sit fravær i Vaseskov, hvor jeg selv så de sidste i 2019. Jeg har ikke selv været der siden, men flere andre har, og de har ikke kunne genfinde den.

Endeligt klarer B. euphrosyne sig fortsat fint i Store Bøgeskov, hvor jeg registrerede +85 eks i medio maj 2022.

SZ:

B. ino og B. selene rasler fortsat tilbage. De er begge forsvundet fra en flere lokaliteter siden 2018. Til gengæld er en "ny" god bestand af B. selene opdaget i Kroglyng (glædeligt). F. adippe er for dårligt undersøgt til at sige noget fornuftigt om udviklingen. Alle de gode dyr på Feddet rasler tilbage, især P. amandus og L. virguareae er tæt på at ryge, siger de(n) lokale. A. optilete og C. tullia klarer sig heldigvis fortsat i Holmegårds Mose, det sidste levested på Sjælland for begge arter.

LFM:

B. euphrosyne er igen blomstret op på Aage V. Jensens arealer ved Maribosøerne, som det mest glædelige. C. silvicola holder stand, men meget fåtallig. Grundig eftersøgning har blot resulteret i observationer af ca. 10 individer i 2021 og 10 individer i 2022, heraf meget få hunner. B. euphrosyne er grundigt eftersøgning på div. andre lokaliteter på Lolland, og den er vitterligt væk på de andre lokaliteter. Jeg så den selv i Hydeskov i 2015, som i dag er helt groet til. På Falster klarer den sig stadig lige oppe i Corselitze Østerskov, men er siden 2019 måske både forsvundet fra Corselitze Hovedskov og Mellemskoven. Der er ledt meget efterhånden, og vi har ikke kunne finde nogen, men vi må ud igen.

Der er absolut meget andet der er sket som ikke fremgår at denne rapport, meget er endnu også usikkert. Det ville være meget glædeligt hvis mange af de så talstærke "nyinteresserede" inden for dagsommerfugle ville kigge efter arterne de knap så gode steder, i stedet for hele tiden at opsøge mainstream lokaliteterne. Det bliver vi jo ikke meget klogere af! Lad os håbe vi kan genfinde nogle af de gammelkendte bestande til sommer, jeg vil i hvert fald gøre mit, hvis jeg kan finde tid når dyrene begynder at flyve igen. De næste 5-6 måneder skal bruges på at få gennemarbejdet mit materiale fra sommerens 9 udlandsrejser. God vinter til alle og lad os se frem mod 2023-sæsonen.
Skrevet d. 4/10-2022

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste