Sommerfuglerapporter fra Danmark

Gå til foreningen startside Gamle rapporter Udenlandske rapporter
Vigtigt: Information om gældende frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Emil Bjerregård 3/8-2020 NEZ Dagsommerfugle
Ang. B. selene i Heatherhill hører jeg om fine meldinger nu, så den holder sig stadig deroppe. "Sjovt" at den fra ca. 1990-2007 forsvandt fra nærmest alle steder i Nordsjælland undtagen Heatherhill, og nu har den i ca. 12 år i Nordsjælland udelukkende (næsten) holdt sig deroppe, men stadig i ok antal.
Skrevet d. 3/8-2020

Peder Skou 2/8-2020 Dagsommerfugle
Hej Emil. Tak for dine kommentarer. Jeg tror at politikere har mere end rigeligt at se til, så de når næppe selv at opsøge oplysninger om f eks ting som dette. Derfor tror jeg stadig på, at chancen for at trænge igennem til dem bliver langt større hvis man skriver direkte til dem. Jeg har selv engang, længe før internettet, skrevet til Folketingets retsudvalg, og man hørte faktisk på hvad jeg havde at sige. Hvis der derefter stadig ikke sker en hujende fis, så har vi i hvert fald gjort hvad vi kan.

Held og lykke med eftersøgning af trækdyr.
Skrevet d. 2/8-2020

Peder Skou 2/8-2020 Dagsommerfugle
Hej Emil. Tak for dine kommentarer. Jeg tror at politikere har mere end rigeligt at se til, så de når næppe selv at opsøge oplysninger om f eks ting som dette. Derfor tror jeg stadig på, at chancen for at trænge igennem til dem bliver langt større hvis man skriver direkte til dem. Jeg har selv engang, længe før internettet, skrevet til Folketingets retsudvalg, og man hørte faktisk på hvad jeg havde at sige. Hvis der derefter stadig ikke sker en hujende fis, så har vi i hvert fald gjort hvad vi kan.

Held og lykke med eftersøgning af trækdyr.
Skrevet d. 2/8-2020

Emil Bjerregård 2/8-2020 LFM Dagsommerfugle
Så kommer der trækvejr! Pæne temperaturer og varme vinde fra syd og øst. Selv overvejer jeg da at aflyse min Ungarn-tur efter Colias erate og Colias chrysotheme til en anden god gang, hvis det bliver rigtig godt til træk. Det ser ud til at starte omkring 6/7. august. Så skal vi lede efter i hvert fald machaon, edusa, croceus og hyale samt de sjældne podalirius, mannii, argiades, laodice, polychloros, xanthomelas, galathea og andre sjældenheder. God jagt i lucernemarkerne, digerne og skovene, hovedsageligt på Sydhavsøerne og Bornholm. Der skal nok komme noget!

https://www.yr.no/sted/Danmark/Sj%C3%A6lland/Nyk%C3%B8bing_Falster/langtidsvarsel.html
Skrevet d. 2/8-2020

Emil Bjerregård 2/8-2020 NEZ Dagsommerfugle
Peder: Jeg har sådan set fortalt om de ting til Biodiversitetssymposiet på Aarhus Universitet, delt mange opslag på facebook, hvor jeg ved mange har læst med og jeg har også i et par år arbejdet på en rapport/bog om udviklingen der pt. fylder godt 300 sider, som stadig er under udarbejdelse. Men skal udviklingen vendes sådan for alvor, må vi altså bare erkende at vores samfund vil se hélt anderledes ud end det gør i dag. Jeg tror desværre ikke vi kan gøre så meget for alvor, måske vi kunne forsinke lidt hvis vi anstrengte os, men redde, nja. Næ, det får desværre bare lov at dø (det har jeg hele tiden sagt, folk har kaldt mig sortseer, men jeg har fået ret i alt hvad jeg sage), hvorfor jeg også har flyttet fokus fra Danmark til Europa, hvor dyrene trods alt forsvinder med sløvere hast.

Arne: Fandt du virkelig ingen B. selene i Heatherhill? Hvor længe var du i området? Jeg fandt kun meget få eksemplarer 1. generation da jeg var deroppe. Det ville være trist hvis den forsvandt herfra, hvor den jo efterhånden har sin sidste bestand i Nordsælland. Ved ikke om den stadig er i Teglstrup Hegn og på Jægerspris Skydeterræn. I 2004 var der stadig ca. 15 bestande i Nordsjælland, som i 2020 er faldet til 1-3 bestande. I starten af 1990'erne var den 100-vis af steder heroppe. Tjae...
Skrevet d. 2/8-2020

Peder Skou 2/8-2020 Dagsommerfugle
Emils rapport om hvordan det går (er gået) med L. hippothoe er beskæmmende læsning. Er der dog ikke en behjertet dagsommerfugle-sjæl (gerne Emil selv?) der kan udarbejde en rapport om hvordan det går for arten og så sende rapporten til miljøministeren, alle medlemmer af folketingets miljøudvalg, WWF, de førende dagblade og radio og TV? Der er jo snart ikke hverken dag- eller natsommerfugle tilbage derude.
Skrevet d. 2/8-2020

Arne Viborg 1/8-2020 NEZ Dagsommerfugle
Heatherhill: 30 P. icarus, 15 L. phlaeas, 15 M. jurtina, 10. C. pamphilus, 5 I. io, 2 A. urticae, 2 I. lathonia, 1 G. rhamni, 10 P. brassicae, 5 P. rapae og 20 Z. filipendulae. To tårnfalke forsøgte at fange græshopper ved at sidde på jorden og gøre udfald derfra. Så ret sjovt ud og man kunne komme vældig tæt på dem. Skrænten ned mod havet er mange steder nu dækket af rynket rose.Tibirke Bakker: 10 M. jurtina, 6 C. pamphilus, 2 A. hyperanthus, 10 P. icarus, 1 meget slidt A. agestis, 4 L. phaeas, 2 L. virgaureae, 1 G. rhamni, 3. P. rapae, 6 P. brassicae og 1 Z. minos samt 1. A. statices.
Skrevet d. 2/8-2020

Jørgen Krogh 31/7-2020 NEJ Dagsommerfugle
For første gang på to ugers dansk sommerferie startede temperaturen med et 2-tal, og så måtte jeg på Læsø afsted til Nordmarken og Læsø Klitplantage. Pragtfuld natur. Det blev til i alt 25 arter. Med 3 lathonia, 2 niobe, 2 aglaja, 2 adippe og sandsynligvis en enkelt selene i kant af en mose (kom ikke tæt nok på til at bestemme sikkert), så er det vel næsten fuld plade på årstidens Læsø’ske perlemorsommerfugle! Af de mindre størrelser så jeg bl.a. den smukkeste virgaureae-han, et par argiolus og massevis af idas. Dagens bedste var en antiopa.Turen vakte gode minder om min første tur dertil, som 13-årig i 1979 med Aarhus Entomologklub. Det år var der masser af antiopa, men som begynder og ung teenager havde jeg blot medbragt et dafnienet fra Brugsen! Da jeg efter mange timer ikke havde kunnet fange en eneste sørgekåbe lånte en garvet deltager - vistnok Svend Kaaber - mig sit eget net og efter kort tid havde jeg tre smukke sørgekåber med hjem til samlingen.
Skrevet d. 31/7-2020

Thomas Stenild 28/7-2020 F Dagsommerfugle
Så idag 1 daplidice på østkysten af Langeland ved Tranekær. Ellers atalanta, io, jurtina, og kålfugle i pæne mængder.
Skrevet d. 28/7-2020

Marianne Kehlet 27/7-2020 SJ Dagsommerfugle
Observeret 3 fine Grønåret Kålsommerfugle omkring og på mine lavendler her i Hornbæks Fiskerlejer.
Skrevet d. 27/7-2020

Knud Bech 23/7-2020 Dagsommerfugle
Hej Alle,

jeg synes lige der er grund til at markere at Bugbase nu har passeret 1,5 mill. indtastninger. Tak til ALLE jer der har bidraget med indtastninger. Håber I fortsat vil indtaste jeres fund - gerne også af de arter som er almindelige.
Skrevet d. 23/7-2020

Arne Viborg 23/7-2020 NEJ Dagsommerfugle
Enig med Jørgen, der er ikke meget der flyver her i det Nordjyske.

Skallerup Klit: Forglemmelser fra gårsdagens tur. 1 stk. F. querqus, 2 L. phlaeas og ca. 10 P. napi.Skallerup Klit blev også besøgt i dag, det er jo et relativt stort område: ca. 20 H. comma heraf mindst 2 hunner, så den er godt igang med flyvningen, hvis man ellers kan finde det rigtige sted.

+50 P. icarus, 1 frisk C. minimus, +50 M. jurtina, 5 C. pamphilus, +15 P. napi, 1 A. urticae, +50 T. sylvestris/lineola og 5 Z. filipendulae.
Skrevet d. 23/7-2020

Jan F. Rasmussen 23/7-2020 Dagsommerfugle
Hej Per

Tak for svar - jeg har kun set io-larver (ved 3 lejligheder) i år ingen urticae.
Skrevet d. 23/7-2020

Jørgen Krogh 22/7-2020 NEJ Dagsommerfugle
På ferie i Nordjylland er det bl.a. blevet til, i Vilsbøl Plantage ved Klitmøller, niobe, lathonia, atalanta og virgaureae, og tidligere på dagen også adippe på en fugtig skovlysning i Tved Klitplantage. Men intetsteds mere end 10 arter, og man ved at man har gang i en yderst middelmådig sæson, når man spejder forgæves efter io, urticae, pamphilus og selv kålsommerfugle....
Skrevet d. 22/7-2020

Arne Viborg 22/7-2020 NEJ Dagsommerfugle
Skallerup Klit: 50+ M.jurtina, 10+ C. pamphilus, 50+ T. lineola/sylvestris, 1 H. comma, 20+ P. icarus, 1 S. aglaja, I. lathonia, 4-5 A. niobe og 2 Z. filipendula.Nørlev Strand: 1 S. aglaja.
Skrevet d. 22/7-2020

Arne Viborg 21/7-2020 NEJ Dagsommerfugle
Skiveren: Mindre vind i dag. 100+ T. sylvestris/lineola, 20+ M. jurtina, 8 A. hyperanthus, 1. P. idas og 2 Z. filipendulae.

Ingen A. artaxerxes, så den er nok færdig for i år trods det ret ringe vejr. Stadig ingen af de store perlemorsommerfugle.
Skrevet d. 21/7-2020

Arne Viborg 20/7-2020 NEJ Dagsommerfugle
Vester Tversted: 2 stk. Z. filipendula, 1. P. napi, 8 stk. M. jurtina og 15-20 T. sylvestris/lineola. Ingen artaxerxes og heller ingen af de store perlemorsommerfugle!Tornby Strand: 20 minutters hurtig rundgang i klitterne bag parkeringspladsen resulterede i absolut ingen dagsommerfugle.

Hård vestenvind lagde utvivlsomt en dæmper på flyvningen begge steder!
Skrevet d. 21/7-2020

Per Stadel Nielsen 21/7-2020 NEZ Dagsommerfugle
Yderligere til diskussionen om io kontra urticae:

I dag i min have er der nu ca. 6 io og ingen(!) urticae på sommerfuglebuskene. Desuden et par atalanta.

Gad vide, om det kunne have noget med oversomring at gøre? Jeg har tidligere, også denne sommer, set både io og urticae komme ind og flyve søgende rundt i stuen, for så at sætte sig til rette fx bag en dør, eller sågar lidt oppe i skorstenen over pejsen. Sidstnævnte var, for nogle år siden, en io og da jeg fik hovedet og en lygte ind for at se, hvor den sad, sad der allerede to andre sovende io! En uges tid efter var de alle igen væk, fløjet ud gennem den åbentstående terrassedør! Det bratte vejrskifte i dag, kunne måske udløse at urticae har gemt sig?

og i de netop forgangen meget varme dage, var det tydeligt, at et par jurtina søgte ind i vores udestue for at finde et sted at gemme sig for solen. De overnattede et eller andet sted, og fløj så ud igen næste dag.

Ja, der er nok af gåder at tage fat på, uden at man behøver rejse langt bort.
Skrevet d. 21/7-2020

Rolf Andersen 18/7-2020 NEZ Dagsommerfugle
Var efter flere års fravær forbi Sjælsølund et par timer om eftermiddagen i solskin den 18. juli. Skoven var en del ændret siden sidst, idet gode rydninger og udtyndinger var etableret, som giver plads til tidsler, bærændenælder osv., ligesom tilfældet var for 30-40 år siden.Dengang fløj der på årstiden selvfølgelig de 3 almindelige kålsommerfugle i større antal, samt mange io og urticae og bredpanderne lineola og venata som alle især besøgte blomstrende tidsler og hjortetrøst.Dertil var der typisk 3-5 paphia og nær det dobbelte antal adippe samt aglaja i måske lidt færre antal. Derudover var quercus tilstede i større antal omkring egetoppene, hvor jeg også plejede at observere iris ud på eftermiddagen. I årene derefter kom levana også dertil, samtidig med at den generelt spredtes i Nordsjælland.Men i år var der bortset fra et rimeligt antal kålfugle ikke en eneste af de nævnte arter at finde, bortset fra en enkelt paphia, som jeg så på brombærblomster ved den nordvestlige udgang.Man taler selvfølgelig meget om bestyttelse af de sjældne arter; men det er tilbagegangen blandt de almindelige arter, som især bør have opmærksomhed, da det ikke bare kan bortforklares med klimaændringer, som en del uden sommerfuglefaglig indsigt synes at give skylden, hvilket jo er problematisk, da man derved ikke får øje for de reelle årsager.
Skrevet d. 21/7-2020

Peder Skou 21/7-2020 F Dagsommerfugle
Angående antallet af io og urticae: I vores have her i Åmosen ved Ollerup på Sydfyn har vi ca. 5 m2 timian der blomstrer massivt omkring Sct. Hans. I år var der kun 2-3 urticae på blomsterne. Det bedste jeg har talt på én gang i tidligere år har været 27 stk., så der har kun været få eksemplarer af arten i år her på stedet. Lige nu synes jeg ikke at jeg ser hverken io eller urticae, måske fordi vores budleia-buske først begynder at blomstre om nogle uger.
Skrevet d. 21/7-2020

Per Stadel Nielsen 21/7-2020 NEZ Dagsommerfugle
Interessante iagttagelser Jan.

Her I Gevninge ca. 6 km vest for Roskilde, har vi et par store blomstrende sommerfuglebuske samt mange andre blomster. Indtil forleden ca. 18.7. har der kun været 4-6 urticae, og 1-2 atalanta og i ny og næ en c-album, samt lidt af de små kålsommerfugle. Først forleden dukkede en enlig io op, og i går var der pludselig 3-4 io.

Det smager jo lidt af nogle lokale forskelle i klækning og yngleforskelle for urticae og io. De, iøvrigt ret få, larvekolonier jeg har fundet, har alle været urticae.

Det kunne være interessant, hvis andre vil melde tilbage på, hvordan fordelingen af især urticae og io er, og om det forandrer sig den kommende tid.
Skrevet d. 21/7-2020

Jan F. Rasmussen 19/7-2020 SZ Dagsommerfugle
I forlængelse af diskussionen om hyppighed dette år af io og urticae:En hurtig optælling i en stor, delvist vild have i Kostræde Banker gav io 20+, c-album 2, atalanta 1, w-album 1, phlaeas 2, argiolus 1, pamphilus 1 samt derudover masser af jurtina, flere hyperanthus og få eksemplarer af alle tre kålere - men et stort rundt 0 for urticae.I nærliggende Jarskov sås mængder af jurtina og hyperanthus, få kålere, paphia 37, atalanta 5, io 30+, c-album 3, iris 1, camilla 1 og igen 0,00 urticae.Når jeg bevæger mig lidt rundt i NEZ og NWZ ser jeg en del (men ikke overvældende mange) urticae, men i i hvert fald i dele af SZ og LFM er der meget, meget få.
Skrevet d. 20/7-2020

Arne Viborg 17/7-2020 EJ Dagsommerfugle
Ryhule nordøst for Addit. 8-10 Z. trifolii. Ellers 5 stk. A. aglaja, 30+ P. argus, 20+ L. virgaureae, en enkelt P. amandus, 10+ A. hyoeranthus, 20+ M. jurtina masser af T. lineola/sylvestris og lidt O. sylvanus.
Skrevet d. 19/7-2020

John Blum-Hansen 9/7-2020 NEZ Dagsommerfugle
Polygonia c-album i villahave ved Gentofte Sø. 9/7. Set kontinuerligt gennem 10 år.
Skrevet d. 17/7-2020

Emil Bjerregård 16/7-2020 NEZ Dagsommerfugle
Skidt nyt fra Baunesletten i Værløse. Steffen Johansen melder L. hippothoe helt og aldeles uddød på lokaliteten, efter kommunen har ødelagt arealet. Er hippothoe dermed helt væk fra Farum/Værløse-kanten? Den er også i år meldt totalt negativ ved Flyvestation Værløse! Jakob Arnholtz melder 0 hippothoe fra NWZ efter adskillige eftersøgninger, hvor der ellers var nogle små bestande i 2010'erne ved Disbjerg & Skamlebæk Strand

Så nu er der givetvis kun hvad, 6 (KUN 6!) populationer tilbage på Sjælland?

Jægerspris Nordskov Strandenge, Hornsherred (NEZ)

Skovsøgård Overdrev, Hornsherred (NEZ)

Jægerspris Skydeterræn, Hornsherred (NEZ)

Skansebakken/Nødebo Overdrev, Hillerød (NEZ)

Nørrevang, Birkerød (NEZ)

Dumpedalen, Birkerød (NEZ)

Siden 2000 er arten så uddød på følgende sjællandske lokaliteter (eller hvad?):

Heatherhill, Rågeleje (NEZ) 2002

Krogenlund Mose, Egedal (NEZ) 2003

Vaserne, Holte (NEZ) 2003

Radiomarken, Lyngby (NEZ) 2005

Liseleje/Melby (NEZ) 2006

Vassingerød Old, Allerød (NEZ) 2013

Allerød Sø (NEZ) 2015

Tørslev, Hornsherred (NEZ) 2016

Gretesholm/Gedevase Bro/Farum Sortemose (NEZ) 2016

Skamlebæk Strand (NWZ) 2018

Disbjerg (NWZ) 2019

Flyvestation Værløse (NEZ) 2019

Baunesletten, Værløse (NEZ) 2019

Vi må ud næste år og kigge efter igen, så vi kan være mere sikre på hvad der er op og ned. Men uendelig trist. Arten er efterhånden også meget fåtallig på alle de resterende 6 lokaliteter. Tænk at man i slutningen af 1990'erne kunne se i tusindvis af L. hippothoe ved Skansebakken/Egedam i Hillerød. Snart er det forbi på Sjælland, meeeen det vidste vi jo godt. Alt tyder på at 8 ud af 14 hippohoe-populationer på Sjælland er forsvundet siden 2013, altså 57 % uddøen på 7 år. Det varer næppe længe før vi når de 100...
Skrevet d. 16/7-2020

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste