Sommerfuglerapporter fra Danmark

Gå til foreningen startside Gamle rapporter Udenlandske rapporter
Vigtigt: Information om gældende frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Jan Petersen 29/11-2021 Dagsommerfugle
Vedrørerende "Emil Bjerregård, 11/9-2021, Lidt nyt fra udlandet" og udskillelsen af nogle europæiske dagsommerfugle vil jeg gerne tilføje et par kommentarer omkring opdateringer da dette kunne tænkes at være i nogle læseres interesse.

Parnassius mnemosyne fra Sydvesteuropa blev korrekt tidligere i 2021 navngivet som Parnassius nebrodensis, men da dette artsnavn ikke er til rådighed er arten efterfølgende blevet navngivet korrekt som Parnassius turatii og med en underart på Sicilien Parnassius turatii nebrodensis.Den oprindelige publikation om Parnassius nebrodensis kan ses/downloades gratis her:

https://www.biotaxa.org/em/article/view/em.2021.40.13Den engelske Papilionidae ekspert Adam Cotton, Thailand, i samarbejde med de oprindelige forfattere, har efterfølgende publiceret denne artikel, der viser det tilgængelige og dermed korrekte navn for arten (læs/gratis download):

https://www.biotaxa.org/em/article/view/69858Jan Petersen

pbftc2003 at yahoo dot com
Skrevet d. 29/11-2021

Per Adel 19/10-2021 Dagsommerfugle
Hej.

Ja det skulle ikke undre hvis det her kæmpe vitellina træk vil overstige det samlede antal fund fra før 2021. Trækket ser ud til at være startet i vest og derefter fejet over landet mod øst. Jo længere mod øst jo større antal og og tallene fra Østbornholm er vanvittige. I skyggen af dette bemærkelsesværdige influks har der også været et endnu større træk af meticulosa der visse steder har optrådt i hundredevis.

I sommer var jeg et hurtigt smut på Dueodde og besøge Brian JKN og en helt forrygende masse antiopa. Man kunne tælle 20-30 stykker ad gangen. Det var helt vildt. Trækket kommer formodentlig dybt inde fra Rusland, strejfede Øland, spidsen af Dueodde og spredte sig så ud over Sjælland, sydhavsøerne og resten af dk. Mindede om xanthomelas trækket.

Næste morgen oplevede vi et nyt træk af M. pallens. I have fælden var der nok mere end 500 fra een enkelt nat.

Der hvor jeg vil hen er at jeg undrer mig over hvor lidt viden jeg kan finde om de her dyrs migreren.

Det handler jo helt sikkert om arternes overlevelse. Det kan være der er et bedre sted derude at leve, men hvordan foregår det. Hvordan koordineres det, hvor højt flyver de og med hvilken hastighed. Hvordan kan tusinder, måske hundrede tusinder finde ud af at lette samtidig fra et formodentlig stort område osv. osv.

Hvis nogen ligger inde med viden/artikler er jeg meget interesseret.

Mvh Per Adel
Skrevet d. 19/10-2021

Jørgen Krogh 9/10-2021 NEZ Dagsommerfugle
Der er til gengæld ikke så meget fest tilbage indenfor dagsommerfuglene, men i Bidstrupskovene blev det - her i anden uge af oktober - trods alt til en håndfuld arter, i form af io, urticae, c-album, atalanta og phlaeas.
Skrevet d. 9/10-2021

Carsten Hviid 7/10-2021 WJ Dagsommerfugle
'Festen' fortsætter.

Ved det lejede sommerhus på Fanø kom der i nat 11 vitellina.

Selvom det bliver koldere, i nat var det nede på 4 grader.
Skrevet d. 7/10-2021

Bjarne Skule 12/9-2021 LFM Dagsommerfugle
Svalehale på LollandPå trediehånd har jeg modtaget et foto af en svalehale fra Bandholm Strand 12.9.

Måske værd at se efter den slags rariteter andre steder.


Skrevet d. 13/9-2021

Klaus Hermansen 12/9-2021 SZ Dagsommerfugle
Magleby Skov.Var ude at arbejde i haven i halvskyet vejr og skræmte en sørgekåbe op i stor højde. Det ebber lidt ud med sørgekåber, der sandsynligvis er ved at finde overvintringssteder.
Skrevet d. 12/9-2021

Ole Børling 12/9-2021 Dagsommerfugle
Lepidoptera ny serie II 5 bind 1971-1995 indbundne og i perfekt stand samt 20 blade fra 1996 til 2005 ligeledes i perfekt stand.

Sælges samlet for 250kr
Skrevet d. 12/9-2021

Emil Bjerregård 11/9-2021 Dagsommerfugle
Lidt nyt fra udlandet:

2021 har været et helt vildt år, hvis man er insektinteresseret og går op i taksnomi og fylogeni. Den europæiske sommerfugletaksonomi har været et mareridt i årevis, men vi bliver heldigvis hele tiden klogere og klogere. I udgangen af 2020 blev det slået fast at Muschampia proto i virkeligheden var 3 forskellige krypto-arter, foruden proto blev også alta og proteides tilføjet til den europæiske liste, og der er lige kommet to helt nye i Sydvesteuropa.

Og der er altså nyt igen. Følger man med i GenBank er det helt fantastisk som det udvikler sig i landene omkring, der kommer mere og mere data. Det viser sig nu, at Hyponephele lupina i Europa drejer sig om et dobbeltartskompleks bestående af Hyponephele mauritanica på Den Iberiske Halvø, mens lupina flyver i resten af dens europæiske udbredelse. Tidligere var mauritanica blot kendt som en underart af lupina, men nu er den ordentligt undersøgt, og det er vitterligt en god art.

Ligeledes er Parnassius mnemosyne nu udskilt i 2 arter i Europa. Parnassius nebrodensis er netop blevet udskilt fra Sydvesteuropa, hvor den erstatter Parnassius mnemosyne i Pyrenæerne, Provence, de sydlige og centrale Alper, Appenninerne og Sicilien. I resten af dens europæiske udbredelse er det fortsat mnemosyne der flyver. Det er ikke hver dag vi får en ny europæisk Parnassius! Dertil er der faktisk en ny tredje art uden for Europa. I det sydlige Tyrkiet, Libanon, Iran og Turkmenistan er mnemosyne også blevet splittet, men den nye Parnassius-art i Mellemøsten er endnu ikke navngivet.

Læren er endnu en gang, at det er sindsygt vigtigt, at vi bliver ved med at sekventere! Både mauritanica og nebrodensis ryger naturligvis ind på min europæiske checkliste, som jeg snart håber at udgive i det belgiske tidsskrift Phegea.
Skrevet d. 11/9-2021

Mette Karoliussen 10/9-2021 Dagsommerfugle
Sørgekåbe set i Engesvang.

De sidste 10 dage har der fløjet 2 meget smukke og store Sørgekåber rundt i min have og nyt godt at mine nedfaldne blommer.
Skrevet d. 10/9-2021

Arne Viborg 9/9-2021 NEZ Dagsommerfugle
En sørgekåbe på Tagensvej, Nørrebro. Har som Jan ikke set den art i København i mange år (siden 1995). Det lyder også som om invasionen størrelsesmæssigt kan sammenlignes med den i 95.
Skrevet d. 9/9-2021

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste